Peste 6.400 de civili au fost executati sumar si prezentati ca ucisi in lupta in Columbia, de trei ori mai mult decat era estimat pana acum in acest scandal al „falsilor pozitivi”, cel mai grav implicand armata in aproape sase decenii de razboi intern, relateaza Agerpres.

Publicat:20.02.2021, 08:52

Jurisdictia speciala de pace (JEP) a anuntat joi ca a stabilit ca „cel putin 6.402 columbieni femei si barbati au murit si au fost prezentati ilegal ca fiind cazuti in lupta intre 2002 si 2008”.

Cifrele confera o noua dimensiune acestui „fenomen macro-criminal”, potrivit JEP, creata prin acordul de pace din 2016 cu fosta gherila FARC pentru a investiga crimele grave din timpul conflictului.

Dezvaluirea „falsilor pozitivi”, in jargon militar, a fost unul dintre cele mai mari scandaluri care au implicat armata columbiana in confruntarile sale cu rebeliunile de stanga.

Desi statul-major neaga orice practica sistematica, ofiterii si soldatii au recunoscut in fata JEP implicarea lor in aceste crime.

Militarii inregistrau luptatorii de gherila si traficantii de droguri eliminati si aceste rezultate „pozitive” le-au adus medalii, permisii si promovari. Dar mii de morti au fost civili impuscati cu sange rece.

Pana anul trecut, procuratura s-a sesizat in 2.249 de cazuri de executii extrajudiciare comise intre 1988 si 2014, dintre care 59% din 2006 pana in 2008, sub presedintia lui Alvaro Uribe, care a condus o feroce ofensiva impotriva Fortelor Armate Revolutionare din Columbia (FARC).

Fostul presedinte de dreapta, aflat la putere din 2002 pana in 2010 si opozant al acordului de pace pe care il considera bland fata de fostii rebeli, a acuzat joi pe JEP de „discreditarea” guvernului sau. El a negat ca a instigat armata „sa incalce legea” atunci cand le-a cerut „eficienta”.

Potrivit lui Jorge Cuervo, profesor in politici de justitie si de drepturile omului la Universitatea Externado, instructiunea JEP „ne va aduce mult mai aproape de realitatea a ceea ce s-a intamplat in timpul conflictului armat columbian”.

Ancheta caz cu caz a procuraturii este „insuficienta pentru a da dimensiunea reala” a acestor crime, a comentat el, salutand decizia judecatorului de pace de a grupa dosarele, ca pentru rapirile comise de fosta rebeliune marxista.

In ianuarie, JEP a stabilit ca 21.000 de persoane au fost rapite si au fost inculpati opt fosti lideri ai gherilei.

Generalul in retragere Mario Montoya, fost comandant al armatei terestre, este militarul cu cel mai inalt rang audiat de JEP. In ciuda marturiei care il acuza, el neaga ca a instigat trupele pentru a executa civili.

Sursa: