Turcia sta pe un butoi de pulbere dupa ce lira turceasca a inregistrat cea mai mare scadere din ultimii 20 de ani. Mii de oameni au iesit in strada, cerand demisia guvernului sustinut de presedintele Erdogan. La Istanbul politia a dispersat oameni in mai multe cartiere, iar peste 50 de manifestanti au fost arestati.

Publicat:25.11.2021, 20:17

Manifestantii ii cer socoteala presedintelui Erdogan si partidului sau care detine puterea pentru scaderea nivelului de trai si devalorizarea lirei turcesti cu 15 la suta fata de dolar. Protestele antiguvernamentale au avut loc la Istanbul si la Ankara.

Lira turceasca s-a prabusit dupa ce presedintele Tayyip Erdogan a facut noi presiuni asupra bancii centrale sa reduca dobanzile - o miscare despre care sustine ca va stimula exporturile si investitiile, dar criticii spun ca va alimenta inflatia si va eroda moneda nationala, reducand puternic veniturile cetatenilor. Moneda a atins marti un minim record de putin peste 13 lire pentru un dolar. Ieri, lira turceasca si-a revenit putin, dupa ce Emiratele Arabe Unite au declarat ca vor investi 10 miliarde de dolari in Turcia.