Mii de angajati din sectorul public si privat din intreaga Portugalie au manifestat sambata la Lisabona cerand majorarea salariilor si alte masuri pentru a putea face fata cresterii costului vietii, relateaza AFP, potrivit Agerpres, scrie hotnews.ro.

Publicat:19.03.2023, 08:37

„Costul vietii devine insuportabil”, „este inacceptabil sa saracim muncind” - au scandat intre altele manifestantii care au defilat pe principalul bulevard al capitalei portugheze.

Manifestatia organizata la apelul Confederatiei generale a lucratorilor portughezi (CGTP) are loc a doua zi dupa o greva nationala a functionarilor publici care au cerut cresterea salariilor. Au fost afectate colectarea deseurilor, scolile si spitalele.

CGTP, principala confederatie sindicala portugheza, cere de asemenea controlul preturilor bunurilor de baza, ajutoare pentru a compensa cresterea chiriilor si a ratelor la creditele imobiliare, precum si masuri impotriva nesigurantei materiale.

Rata inflatiei a atins in 2022 nivelul istoric de 7,8% anual in Portugalia, cel mai ridicat din ultimele trei decenii.

„Cerem cresterea salariilor, dar o crestere reala, superioara inflatiei, care sa permita regasirea si intarirea puterii de cumparare a familiilor”, a declarat in finalul manifestatiei secretara generala a sindicatului, Isabel Camarinha. „Vrem cresteri salariale de cel putin 10% si in niciun caz sub 100 de euro, pentru toti salariatii”, a precizat ea.