Cateva mii de persoane s-au adunat noaptea trecuta din nou in una dintre cele mai mari Piete ale Parisului dupa ce adoptarea fara vot a reformei pensiilor a provocat proteste violente. Manifestantii au provocat incendii in strada si s-au incaierat cu fortele de ordine. Zeci de oameni au fost retinuti. Partidele de opozitie au inaintat doua motiuni de cenzura inmpotriva guvernului francez. 

Publicat:18.03.2023, 16:14

In Place de la Concorde din Paris manifestantii au dat foc la paleti din lemn, iar atmosfera a devenit tensionata odata cu lasarea noptii. Protestatarii au aruncat cu pietre si sticle in fortele de ordine. 

Politia a ripostat cu gaze lacrimogene si a reusit sa disperseze protestatarii pana la miezul noptii. Zeci de persoane au fost arestate.

La Lyon, manifestantii au patruns cu forta intr-o primarie de arondisment si au incercat sa-i dea foc, dar politia a stins rapid incendiul. 36 de persoane au fost retinute. 

Tot la Lyon, cateva sute de tineri au dat foc la cosuri de gunoi, au rasturnat trotinete, au spart panouri publicitare, au lansat petarde si au scris pe vitrine. 

Proteste fara altercatii s-au inregistrat si in alte orase din Franta. Manifestatiile au inceput dupa ce guvernul francez a ales sa creasca varsta de pensionare de la 62 la 64 de ani pentru a raspunde unei deteriorari financiare a fondurilor de pensii si imbatranirii populatiei. Franta este una dintre tarile europene unde varsta legala de pensionare este cea mai mica, chiar daca sistemele de pensii nu sunt complet comparabile. Aceasta masura de crestere a varstei legale de pensionare a amplificat furia sociala si a condus la incaierari in centrul Parisului.