Mii de manifestanti au blocat sambata in Serbia sosele, autostrazi si artere urbane, intr-un nou protest la adresa guvernului si unui proiect al companiei anglo-australiene Rio Tinto de exploatare a unei mine de litiu, relateaza agentiile internationale de presa.

Publicat:05.12.2021, 08:17

Manifestatiile antiguvernamentale si cu revendicari ecologiste au loc pentru a doua sambata consecutiv, dar acum demonstrantii au fost mai numerosi, potrivit Agerpres.

O lege adoptata recent deschide calea exproprierii de terenuri pentru proiecte de interes public, activistii ecologisti considerand ca astfel va fi accelerat proiectul daunator pentru mediu al companiei Rio Tinto de a deschide in vestul Serbiei o mina pentru extractia litiului, un mineral esential fabricarii bateriilor pentru autoturismele electrice.

Numerosi manifestanti s-au adunat pe principalul pod al capitalei Belgrad, scandand „Rio Tinto, pleaca de pe raul Drina!” si purtand lozinci cu mesaje precum „Stop investitorilor, salvati natura!” sau „Pentru pamant, apa si aer”.

Compania anglo-australiana a promis ca va respecta toate standardele de mediu sarbe si europene, dar ecologistii sustin ca proiectul minei de litiu in valoare de circa 2,4 miliarde de dolari va polua ireversibil terenurile si resursele de apa potabila in zona.

Protestul de sambata este o bataie de cap pentru Partidul Progresist al presedintelui Aleksandar Vucic inaintea alegerilor parlamentare si prezidentiale de anul viitor, acesta avand si o componenta politica; manifestantii au acuzat politica autoritara a guvernului si au criticat o lege care elimina cvorumul de 50% plus unu pentru validarea referendumurilor.

Sursa: