Armenia si Azerbaidjanul se acuza reciproc de incalcarea unui „armistitiu umanitar”, care ar fi trebuit sa intre in vigoare de sambata, de la miezul noptii, informeaza BBC. Armenii i-au acuzat pe azeri ca au incalcat armistitiul dupa doar 4 minute de la intrarea sa in vigoare, prin lansarea de tiruri de artilerie si cu rachete. Azerbaidjanul a acuzat, la randul sau, Armenia de incalcarea acordului. Pe retelele sociale au aparut imagini cu militari azeri surprinsi de artileria armeana in timp ce realizau o incursiune in regiune.

Publicat:18.10.2020, 12:47

Este a doua oara cand cele partile implicate incearca sa ajunga la un acord de incetare a focului dupa trei saptamani de lupte care au facut sute de morti in Nagormo-Karabah, informeaza Agerpres.

„Republica Armenia si Republica Azerbaidjan au convenit un armistitiu umanitar cu incepere din 18 octombrie, ora locala 00.00”, a declarat Ministerul armean de Externe, diplomatia azera confirmand intr-o declaratie identica.

Mii de morti, sute de mii de refugiati, in trei saptamani de lupte

Anuntul despre armistitiu a intervinit in contextul in care ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a discutat telefonic in cursul serii cu omologii sai armean si azer si a insistat in privinta „necesitatii unei respectari stricte” a armistitiului incheiat sambata trecuta la Moscova, potrivit diplomatiei ruse.

Azerbaidjanul a obtinut castiguri teritoriale in aceste trei saptamani, dar fara sa invinga in batalia decisiva. Pana in prezent, Baku nu a dezvaluit pretul conflictului, nepublicand niciun bilant militar, material sau uman.

Separatistii afirma ca au ucis mii de oameni, recunoscand ca au fost nevoiti sa cedeze teren, dar afirma ca „tin situatia sub control”. Oficial, ei au pierdut circa 700 de oameni si majoritatea celor 140.000 de locuitori au fost deplasati.

Acesta este cel mai sangeros conflict in regiune, dupa razboiul de sase ani, izbucnit la finele anilor '80 si incheiat cu un acord de incetare a focului semnat de cele doua parti in 1994.

Sursa: