Presedintele rus ii poate primi, in schimb, nestingherit, pe liderii straini dornici sa-i treaca pragul. Saptamana viitoare il va vizita omologul chinez, Xi Jinping. Potrivit presei de la Moscova, cei doi vor semna o serie de documente, transmite protv.ro.

Publicat:18.03.2023, 09:31

Occidentalii spera sa nu fie vorba despre contracte vizand livrari de arme si echipamente militare catre Rusia, mai ales ca in tara vecina continua atacurile.

Intre timp, Polonia si Slovacia au anuntat ca vor trimite avioane MIG-29 in Ucraina.

Sirenele care anuntau un posibil bombardament s-au auzit din nou la Kiev noaptea trecuta, iar apararea antiaeriana a intrat in alerta. In schimb, in estul Ucrainei, in regiunea Dnipropetrovsk, au avut loc mai multe explozii.

Epicentrul frontului de est ramane insa Bahmut, unde ucrainenii sustin ca fortele ruse au fost „partial epuizate” in luptele crancene pentru cucerirea orasului. In acest context, contraofensiva Kievului ar urma sa inceapa dupa Paste, estimeaza un expert militar ucrainean.

Mai ales ca vin intariri. Varsovia a anuntat, in premiera pentru o tara NATO, ca le va trimite avioane ucrainenilor. O veste similara a venit la scurt timp si de la Bratislava:

Eduard Heger, prim ministrul slovac: „Dati-mi voie sa va informez ca guvernul a decis astazi in unanimitate sa trimitem MIGuri 29 Ucrainei. Facem asta pentru ca Ucraina sa-si poata proteja civilii de bombardamente”.

Pe de alta parte, atat Moscova cat si Bejingul au confirmat oficial vizita presedintelui chinez Xi Jinping in capitala Rusiei, saptamana viitoare, intre 20 si 22 martie.

Dmitry Peskov, purtator de cuvant Kremlin: „Comunicarea dintre presedintii rus si chinez va incepe inca din dupa-amiaza de luni, cu o intalnire intre patru ochi si o cina informala. Discutiile oficiale vor avea loc marti”.

Ministerul chinez de externe a tinut sa puncteze libertatea Chinei de a-si alege partenerii strategici.

Wang Wenbin, ministrul chinez de externe: „Cooperarea dintre China si Rusia nu poate fi supusa niciunei interferente ori presiuni din partea unor terti”.

Vizita are loc in contextul in care China s-a oferit sa medieze pacea in Ucraina, un demers intampinat cu scepticism in Occident si la Kiev, avand in vedere relatiile privilegiate chino-ruse. Dupa invadarea Ucrainei, comertul dintre Rusia si China a crescut vertiginos, Beijingul fiind cel mai mare cumparator de petrol al Rusiei. Asadar, o sursa-cheie de venituri pentru Moscova.

Ramane de vazut daca Xi Jinping va discuta si cu Volodimir Zelenski, miscare incurajata fatis de americani. Exista speculatii potrivit carora China ar putea incerca sa ii aduca pe Putin si Zelenski la masa negocierilor.