Oficiali din Marea Britanie urmeaza sa se intalneasca cu omologi ai lor din domeniul sanatatii din Turcia dupa ce o tanara britanica a murit dupa o operatie de „lifting brazilian” (de modelare a feselor) realizata la o clinica din Turcia. O ancheta a stabilit ca femeia primise „informatii limitate” legate de riscuri, transmite The Guardian, scrie digi24.ro.

Publicat:21.11.2023, 16:41

Melissa Kerr, de 31 de ani, a mers la un spital privat din Istanbul pentru procedura, a declarat medicul legist din Norfolk, Jacqueline Lake. Tanara, care facuse o operatie de marire a sanilor cu un deceniu inainte fara a avea complicatii, a murit pe 19 noiembrie 2019 in spitalul Medicana Kadikoy in ziua interventiei chirurgicale, care consta in recoltarea de grasime dintr-o alta parte a corpului, care apoi este injectata in fese. 

Decesul a survenit dupa ce grasimea injectata a intrat intr-o vena si i-a blocat artera pulmonara, cauza mortii fiind tromboembolism pulmonar. 

Chirurgul plastician Simon Withey, caruia i s-a cerut sa analizeze cazul si sa pregateasca un raport pentru ancheta in calitate de martor expert, a spus ca rata mortalitatii asociata cu liftingurile braziliene este „probabil mai mare de 1 la 4.000”. Medicul a mai spus ca este „foarte posibil” ca Melissa Kerr sa fi renuntat la interventie daca i s-ar fi explicat foarte clar care sunt riscurile procedurii. 

O ancheta asupra mortii ei, care a avut loc la Norwich la inceputul acestui an, a stabilit ca tanara a primit doar „informatii limitate cu privire la riscurile si rata mortalitatii” legat de aceasta operatie. 

Legistul Jacqueline Lake i-a scris ministrului Sanatatii exprimandu-si ingrijorarea cu privire la persoanele care calatoresc in strainatate pentru operatii estetice. Ministrul Sanatatii, Maria Caulfield, i-a raspuns la sesizare si a confirmat ca oficialii britanici vor calatori in Turcia pentru a se intalni cu omologii lor. 

„Scopul intalnirii este sa discutam cadrul de reglementare si masurile de protectie care sunt in vigoare pentru cetatenii Regatului Unit si sa gasim domenii concrete in care autoritatile din Marea Britanie si Turcia ar trebui sa colaboreze pentru a reduce riscurile pentru pacienti in viitor”, a spus Maria Caulfield in scrisoare. 

„In mod special am remarcat in raportul dumneavoastra lipsa intrebarilor standard de pre-evaluare adresate doamnei Kerr in Turcia. Dorim sa incurajam toti furnizorii care trateaza cetatenii britanici sa respecte cele mai bune practici internationale privind procedurile preoperatorii ori de cate ori este posibil. O astfel de transparenta si standardizare sunt importante pentru a reduce riscurile potentiale pentru pacienti si pentru a imbunatati ingrijirea pacientilor in Marea Britanie si in strainatate. Este deosebit de important ca cei care iau in considerare procedura de „lifting brazilian” sa fie pe deplin constienti de riscuri si sa aiba timp sa reflecteze cu atentie asupra deciziei lor inainte de operatie. Dupa cum observati in raport, riscurile asociate cu aceasta procedura sunt mari. Riscul de deces pentru operatia BBL este de cel putin 10 ori mai mare decat multe alte proceduri cosmetice si are cea mai mare rata de deces dintre toate procedurile cosmetice.”