Un profesor francez care le aratase elevilor sai caricaturi cu profetul Mahomed a fost decapitat vineri, in apropiere de Paris, iar ulterior, atacatorul sau a fost impuscat mortal de politie.

Publicat:17.10.2020, 09:25

Victima era un profesor de istorie in Conflans Sainte-Honorine, in regiunea pariziana. Profesorul a fost ucis nu departe de colegiul in care lucra. Faptele s-au petrecut in jurul orei locale 17:00 (15.00 GMT).

Suspectul a fost impuscat mortal

Politistii din brigada anti-criminalitate din Conflans Saint-Honorine, localitate aflata la circa 50 km nord-vest de Paris, au fost chemati pentru un individ suspect, aflat in apropierea unei unitati scolare. La fata locului, politistii au descoperit victima decapitata si, la 200 de metri departare, in comuna Eragny, au incercat sa retina un barbat care ii ameninta cu o arma alba. Pentru ca suspectul nu a dat curs somatiilor, politistii au tras asupra lui, ranindu-l grav. Presupusul atacator a murit la scurt timp in urma ranilor suferite.

Momentul in care politistii trag asupra barbatului suspectat ca a decapitat un profesor de istorie intr-o suburbie a Parisului a fost surprins de un tanar din cartier, care a filmat cu telefonul mobil. 

Ce a vazut martorul

Aflat acasa la parinti, in cartierul Grillon din Eragny (Val-d'Oise), tanarul a fost alertat de galagia pe care a auzit-o afara. S-a uitat pe fereastra si a vazut un barbat care alerga, in timp ce politistii ieseau din masini. Din reflex, tanarul a luat telefonul mobil si a inceput sa filmeze. I-a surprins pe politisti strigand de mai multe ori: „Opreste-te, la pamant, culcat, arunca arma!”

Potrivit relatarilor presei, suspectul ar fi strigat „Allah Akbar” inainte de a fi ucis de politie.

„Nu stiu ce a strigat omul, dar l-am vazut ca era imbracat in haine de culoare deschisa. Politistii l-au somat de mai multe ori”, a povestit martorul. Lucrurile s-au precipitat, a auzit apoi tiruri repetate, cel putin zece, a fost socat si a intrerupt filmarea. Iata ce a reusit sa surprinda cu telefonul mobil:

Ce se stie despre autorul atacului

Cartierul era izolat, luminile intermitente ale masinilor politiei erau peste tot, iar oamenilor li s-a cerut sa stea in case. Au sosit genistii, pentru a verifica daca persoana impuscata nu are cumva si o bomba asupra lui, iar procurorii Parchetului antiterorism au deschis o ancheta.

Seara tarziu, patru persoane din anturajul suspectului impuscat, inclusiv un minor, au fost retinute.

Potrivit presei franceze, suspectul este un tanar nascut la Moscova, Abdulah A., de origine cecena, care avea 18 ani. Nu figura in baza de date a politiei ca avand legaturi cu terorismul, dar ar fi avut, totusi, cazier pentru infractiuni de drept comun, scrie Le Parisien. Tanarul ar fi recurs la decapitarea profesorului din motive religioase si ar fi postat pe contul de Twitter imagini cu victima decapitata, asumandu-si faptele.

Comunitatea locala, elevii si parintii de la colegiul unde preda profesorul care a avut parte de o moarte atat de oribila sunt sub soc. Ei spun ca victima era un om discret, binevoitor, apreciat de elevi si de colegi. Profesor de istorie-geografie, el le vorbise elevilor sai in urma cu cateva zile despre libertatea de exprimare si le aratate la ora caricaturile cu profetul Mahomed publicate de saptamanalul satitic Charlie Hebdo, cele care au generat in urma cu cinci ani controverse, dar si alte evenimente tragice.

Sursa: