„Rusia va trata statele occidentale ca pe niste hoti”, pentru confiscarea activelor rusesti blocate in Occident, avertizeaza purtatorul de cuvant al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, citata de Reuters, scrie hotnews.ro

Publicat:13.02.2024, 10:23

Raspunsul Rusiei la confiscarea de catre Occident a activelor sale va fi „dur”, a declarat marti purtatoarea de cuvant a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a transmis agentia de presa rusa TASS, preluata de Reuters.

O comisie a Senatului american a dat unda verde, recent, unui proiect de lege care ar oferi cadrul legal pentru ca Statele Unite sa confiste activele rusesti si sa le transfere Ucrainei pentru a o ajuta in eforturile sale de reconstructie.

Dupa ce presedintele rus Vladimir Putin a declansat razboiul din Ucraina, Uniunea Europeana, Statele Unite, Japonia si Canada au blocat active ale Bancii Centrale a Rusiei a caror valoare totala s-ar ridica catre 300 de miliarde de dolari, insa doar aproximativ 5 miliarde sunt blocate de guvernul american.

Oficialii americani si britanici au explorat diferite optiuni pentru confiscarea activelor Bancii Centrale de la Moscova, insa recent oficiali europeni au exclus din nou varianta ca o astfel de masura sa fie luata de UE din cauza ingrijorarilor legate de legalitatea ei si a potentialului sau de a speria investitorii. UE prefera in schimb impunerea unui impozit exceptional asupra profiturilor produse de activele rusesti confiscate, insa cuantumul acestora reprezinta in jur de doar 10% din valoarea lor totala.