Fotografia realizata in 1990 de catre sonda Voyager 1, in care apare planeta Pamant, este considerata una dintre cele mai reusite imagini obtinute vreodata din spatiu.

Publicat:14.02.2020, 16:30

Imaginea originala din 1990

Imaginea "Pale Blue Dot" a fost realizata de sonda Voyager 1 in urma cu exact 30 de ani, de la distanta de aproximativ 6 miliarde de kilometri de Pamant. Pentru a marca aniversarea, agentia spatiala americana a retusat faimoasa imagine folosind tehnici moderne si programe software, informeaza BBC

In imagine, Pamantul apare in continuare ca un punct mic albastru in spatiu, surprins intr-o raza de lumina, insa poate fi distins mai usor.

Imaginea "Pale Blue Dot" a facut realizata de Voyager 1 inainte sa isi inchida camera pentru a conserva energie. Sonda incheiase turul planetelor din Sistemul Solar si nu mai avea nevoie de camera, intrucat se indrepta spre spatiul interstelar.

Carl Sagan si Carolyn Porco, cei doi oameni de stiinta responsabili de imagistica ai misiunii, au cerut un "portret de familie al Sistemului Solar". Cele 60 de cadre trimise de Voyager inainte sa-si inchida camera foto cuprindeau Soarele si planetele Venus, Pamant, Jupiter, Saturn, Uranus si Neptun. Planetele Mercur, Marte si Pluto nu au putut fi cuprinse din diverse motive.

Imaginea originala

Sursa: