NATO este in moarte cerebrala, iar Europa nu se mai poate baza pe Statele Unite pentru apararea comuna. Afirmatiile vin din partea presedintelui Frantei si au provocat o serie de critici. Chiar si Washingtonul a declarat ca Alianta Nord Atlantica ramane a fi puternica.

Publicat:08.11.2019, 19:01

Emmanuel Macron a afirmat ca el nu crede ca presedintele Trump este ferm atasat principiului fundamental al NATO, potrivit caruia, toate tarile care fac parte din Alianta trebuie sa sara in apararea unui stat membru NATO, daca acesta este atacat. America, spune Macron, da semne ca "ne intoarce spatele", iar Donald Trump, insista liderul de la Elysee, "nu impartaseste ideea noastra - a unui proiect european."

Keith DARDEN, PROFESOR LA "AMERICAN UNIVERSITY": "Poti doar sa le spui europenilor ca, de atatea ori, nu au avut pe nimeni altcineva sa-i apere, inainte ca ei sa asculte si sa realizeze ca, de fapt, nu au pe cine altcineva sa se bazeze."

Presedintele Trump a avut anterior reprosuri la adresa aliatilor sai din NATO. 

"-Credeti ca Statele Unite trebuie sa regandeasca implicarea in NATO?"

Donald TRUMP, PRESEDINTELE SUA: "Da, pentru ca ne costa prea multi bani. In primul rand, NATO este invechita. In al doilea rand, tarile NATO nu platesc corect partea lor pentru apararea comuna. NATO nu ne-a tratat corect."

Totusi, dupa afirmatiile presedintelui Macron au venit reactii care contrazic, chiar si de la Washington. America vrea sa continue cooperarea cu aliatii din NATO in fata actualelor si viitoarelor amenintari - a declarat secretarul de stat, Mike Pompeo, aflat in vizita in Germania. Iar cancelarul Angela Merkel a spus ca presedintele francez a folosit "cuvinte drastice, care nu reprezinta punctul sau de vedere legat de colaborarea sub umbrela NATO".

Heiko MAAS, MINISTRUL GERMAN DE EXTERNE: "Nu, nu cred ca NATO este in moarte cerebrala. Cred cu fermitate in cooperarea internationala si NATO este alianta in care cooperam in chestiuni de securitate."

Moscova, insa, s-a bucurat din plin, cred unii experti.

"Potential, Rusia ar putea scoate Turcia din NATO. Asta ar insemna controlul Bosforului. Astfel, s-ar ajunge la o fragmentare in NATO, am putea pierde unii membri NATO."

Reactiile vin la o zi dupa ce presedintele Frantei, Emmanuel Macron, a declarat pentru o publicatie straina ca "NATO se afla in moarte cerebrala."