Rusia l-a plasat pe Aleksei Navalnii, principalul oponent al lui Vladimir Putin, pe lista persoanelor date in urmarire, in conditiile in care liderul opozitiei a anuntat ca se pregateste sa se intoarca in Rusia, relateaza The Moscow Times.

Publicat:14.01.2021, 15:14

Navalni se afla in Germania, unde a fost tratat dupa ce a fost otravit cu noviciok, la sfarsitul anului trecut.

Avocatul sau Vadim Kobzev, a precizat insa ca este putin probabil ca adaugarea lui Navalnii pe lista persoanelor urmarite sa-i afecteze planurile de a zbura duminica la Moscova.

Potrivit decretului Serviciului Federal al Penitenciarelor (FSIN), publicat pe 29 decembrie, Navalnii a „evitat supravegherea” in Germania dupa ce au fost lansate masurile initiale de cautare pe 27 noiembrie. FSIN il acuza ca nu s-a prezentat la biroul sau din Moscova la sfarsitul anului trecut in legatura cu o condamnare la inchisoare cu suspendare pentru delapidare.

Documentul FSIN adauga ca „nu s-a putut stabili unde se afla condamnatul”.

Mandatul federal prevede ca persoana urmarita sa fie retinuta imediat dupa ce se stabileste locul in care se afla.

Opozantul, care il acuza pe presedintele Vladimir Putin de a fi ordonat otravirea sa in august, a fost condamnat in 2014 intr-un caz de frauda si escrocherie la 3,5 ani de inchisoare, cu suspendare, cu o perioada de proba care a expirat la 30 decembrie, noteaza EFE, citata de Agerpres.

Din cauza acestor dosare penale, Navalnii a fost descalificat si nu l-a putut infrunta pe Vladimir Putin la alegerile prezidentiale din martie 2018, in care Putin a fost reales, conform agentiei de presa spaniole.

Curtea Europeana a Drepturilor Omului i-a dat castig de cauza opozantului rus, decizand in 2017 ca sentintele pronuntate impotriva lui si a fratelui sau, Oleg, care a ajuns la inchisoare, au fost „arbitrare”.

„Teoretic, ei il pot retine imediat ce ajunge in Rusia, dar initial doar pentru 48 de ore”, a spus Kobzev, adaugand ca un tribunal urmeaza sa examineze detalii ale dosarului acestuia la 29 ianuarie, cand ar putea ordona transformarea pedepsei sale cu suspendare in una cu inchisoare cu executare.

„Tribunalul ar putea sa-si schimbe intreaga condamnare cu suspendare in una cu executare si sa-i dea trei ani si jumatate de inchisoare”, a spus Kobzev.

Leonid Volkov, un aliat al opozantului rus, a declarat ca Navalnii va deveni cel mai important detinut politic din lume daca va fi incarcerat, comparandu-l cu Nelson Mandela si adaugand ca Navalnii ar putea sa devina un simbol al rezistentei fata de Kremlin.

Kremlinul, care nici nu-i pronunta numele, referindu-se la el doar cu formula "pacientul din Berlin", a declarat ca le revine organelor competente sa decida cum va fi el tratat.

La 20 august 2020, lui Navalnii i s-a facut rau brusc in timpul unui zbor care il aducea la Moscova de la Tomsk (Siberia), ceea ce a fortat echipajul sa efectueze o aterizare de urgenta la Omsk, unde i s-au acordat primele ingrijiri in stare de coma inainte de a fi transferat dupa doua zile la o clinica din Berlin, unde a fost tratat.

Medicii germani au stabilit ca politicianul de opozitie in varsta de 44 de ani a fost otravit cu un agent neurotoxic din familia noviciok, o arma chimica dezvoltata in Uniunea Sovietica.

La scurt timp dupa externarea din spitalul berlinez, la 23 septembrie, Navalnii s-a stabilit intr-un apartament din Ibach, un orasel din sud-vestul Germaniei, langa granita cu Elvetia si Franta.

Sursa: