Negociatorul-sef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, a avertizat marti ca sfarsitul liberei circulatii de persoane intre Regatul Unit si restul UE in cadrul Brexit va avea „consecinte concrete” pentru cetatenii europeni si britanici, relateaza AFP.

Publicat:14.01.2020, 22:45

„Vom continua sa aparam interesele cetatenilor nostri”, a promis Barnier in timpul unei dezbateri pe acest subiect in Parlamentul European, la Strasbourg. Barnier este insarcinat sa negocieze viitoarea relatie intre UE si Regatul Unit, a carui iesire din Uniune este prevazuta pentru 31 ianuarie.

In timpul unei perioade de tranzitie, care va dura pana la sfarsitul lui 2020, cele doua parti vor negocia in special asupra comertului, dar si a securitatii, energiei, pescuitului si transporturilor.

„Nimeni de ambele parti nu trebuie sa subestimeze (...) consecintele directe ale suprimarii libertatii de circulatie, care se afla in centrul Brexitului”, a subliniat Barnier. Libera circulatie a persoanelor este una dintre cele patru libertati ale UE.

Aceasta va avea „consecinte concrete” la finalul perioadei de tranzitie „in plan economic, al calificarilor profesionale, capacitatilor de instalare, in materie de securitate”, a continuat el.

Ursula von der Leyen promite „siguranta” pentru cetatenii europeni si britanici

Presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a subliniat inainte de aceasta in fata europarlamentarilor ca acordul de retragere va permite unui numar de circa 3,5 milioane de cetateni europeni care traiesc in Regatul Unit si unui milion de britanici instalati in una dintre cele 27 de tari ale UE sa aiba „siguranta”.

Insa aceasta libera circulatie a persoanelor, care permitea pana acum cetatenilor din UE sa se instaleze si sa lucreze in Regatul Unit, iar britanicilor sa traiasca in tari ale UE, nu va mai exista pentru cei care intentioneaza sa o faca, a spus ea.

„La finalul perioadei de tranzitie, Regatul Unit va fi o tara terta si Brexitul va duce la schimbari pentru cei care au intentia sa-si faca viata de o parte sau de alta a Canalului Manecii”, a subliniat Ursula von der Leyen.

La viitoarele negocieri, „vom face din drepturile cetatenilor principala noastra prioritate”, a dat ea asigurari, adaugand ca unii cetateni europeni instalati in Regatul Unit se vor confrunta cu probleme in demersurile lor pentru a putea ramane in aceasta tara.

Barnier a declarat ca actuala Comisie Europeana „va fi extrem de vigilenta” la aceste obstacole si a abordat deja problema cu Londra. Cei doi responsabili europeni au indemnat la punerea in functiune a unui organism „independent” pentru supervizarea acestor probleme.

O europarlamentara a Brexit Party, Alex Phillips, a estimat ca cetatenii tarilor din UE ar trebui sa aiba aceleasi drepturi ca non-europenii la instalarea in Regatul Unit, „fara favoritism”.

Sursa: