Marea Britanie si Uniunea Europeana au convenit vineri sa intensifice in zilele urmatoare discutiile asupra noilor propuneri avansate de Administratia de la Londra privind un nou acord de Brexit.

Publicat:12.10.2019, 08:05

Decizia a fost luata in urma unei intalniri dintre prim-ministrul britanic Boris Johnson si omologul sau irlandez Leo Varadkar, relateaza Agerpres.

„Uniunea Europeana si Marea Britanie au convenit sa intensifice discutiile in zilele urmatoare”, a anuntat Comisia Europeana, dupa ce negociatorul-sef pentru Brexit al UE, Michel Barnier, a informat statele membre despre convorbirile cu omologul sau britanic.

Saptamana viitoare, liderii Uniunii Europene se vor intalni in cadrul unui summit la Bruxelles, in cadrul caruia ambele parti spera ca se va putea finaliza un acord.

Premierul britanic Boris Johnson a insistat ca Brexitul se va produce pe 31 octombrie, in pofida faptului ca este obligat legal sa solicite o amanare daca nu a obtinut un nou acord pana sambata viitoare.

"Pozitia UE ramane aceeasi”, a precizat Comisia Europeana intr-un comunicat.

CE a precizat ca un acord trebuie sa contina „o solutie operativa din punct de vedere legal” pentru evitarea unei frontiere dure pe insula Irlanda, protejand in acelasi timp economia insulei, acordul de pace din Vinerea Mare si piata unica a Uniunii Europene.

Joi, Johnson s-a intalnit cu omologul sau irlandez Leo Varadkar pentru a discuta moduri de rezolvare a problemei de la frontiera dintre Irlanda si Irlanda de Nord, dupa ce Londra a prezentat noi propuneri pentru inlocuirea mecanismului “backstop” din prezentul proiect de acord.