Nicolae Ciuca isi va da astazi demisia din functia de prim-ministru al Romaniei si va genera astfel demisia intregului Guvern. O demisie indelung anuntata si mult asteptata, si de o parte dintre colegii sai de la Partidul National Liberal (PNL), si de prietenul sau, Marcel Ciolacu, cel care va ajunge, in sfarsit, premier, scrie digi24.ro

Publicat:12.06.2023, 09:21

Ciuca isi stransese lucrurile din biroul de la Palatul Victoria inca de acum trei saptamani, sustin colegii sai de la PNL, dar nu stie nici pana astazi incotro o va apuca. Variantele indelung dezbatute cu Lucian Bode, secretarul general al PNL si, de ceva vreme, „creierul partidului”, erau ca viitorul fost premier sa se mute in subordinea lui Ciolacu, ca vicepremier, sau sa plece la Senat, ca presedinte, in locul Alinei Gorghiu. 

Surse din conducerea Partidul Social Democrat (PSD) au declarat pentru Digi24.ro ca ultima discutie purtata cu cei doi lideri ai PNL a fost despre mutarea lui Ciuca pe pozitia de al doilea om in Stat, dar nimic nu este sigur, pentru ca toate negocierile au picat. 

Pe de o parte, discutiile cu Uniunea Democrata Maghiara din Romania (UDMR) sunt mai neclare chiar in ziua in care se produce rotatia la guvernare, decat acum o luna. Kelemen Hunor a declarat deja public ca refuza oferta lui Ciolacu ca UDMR sa preia Ministerul Fondurilor Europene si Ministerul Energiei.

Potrivit informatiilor noastre, joi, presedintele UDMR a fost la sediul PSD din Kiseleff, unde Marcel Ciolacu i-a pus pe masa oferta: Fondurile Europene si Mediul. Unul dintre participantii la discutii sustine ca Kelemen a spus ca „nu are ce sa faca cu Mediul”, dar la noua oferta privind Energia, ar fi aratat ca este interesat. Ciolacu i-a oferit chiar si portofoliul Sanatatii, dar si acesta a fost refuzat. 

Vineri, Kelemen a primit mandat din partea partidului pe care il conduce sa ceara la negocieri Dezvoltarea, si negocierile s-au blocat duminica in acest punct, pentru ca Ministerul Dezvoltarii este cerut imperativ de PNL. 

Liberalii vor neaparat un minister care gestioneaza un buget mare, pentru ca cei de la PSD refuza sa le dea Transporturile, asa cum scrie in protocolul Coalitiei, la punctul despre cum se desfasoara rotatia guvernamentala. Ministerul Transporturilor este o miza importanta in perspectiva alegerilor de anul viitor, si social democratii prefera sa il pastreze aici pe Sorin Grindeanu, care si-ar fi dorit sa plece ca presedinte la Camera Deputatilor.

Aici s-au blocat, duminica, si negocierile dintre Ciolacu si tandemul Ciuca-Bode. Social-democratii sustin ca discutiile cu cei doi sunt ingreunate de faptul ca acestia nu ar avea un mandat clar din partea partidului, si pentru fiecare punct aflat in negociere se duc la PNL cu o oferta si se intorc cu o alta varianta, care contrazice discutiile initiale.

 In plus, in PNL exista voci care sustin ca Ciuca ar trebui sa pledeze pentru scoaterea UDMR de la guvernare, ca sa castige niste puncte electorale, si chiar sa scoata PNL de la guvernare, pentru a se „odihni” in Opozitie inainte de alegerile de anul viitor. 

„Noi doar stam si incasam”, ne-a declarat unul dintre liderii liberalilor, referindu-se la faptul ca PSD este avantajat net la nivelul comunicarii publice si al impactului nemultumirilor sociale. Nu este clar, deci, in acest moment, cum va arata Guvernul Ciolacu, dar viitorul premier spera ca pana la finalul saptamanii sa se instaleze cu drepturi depline la Palatul Victoria.

Exista totusi, o certitudine, legata de faptul ca ministrul Energiei, Virgil Popescu, nu va mai ocupa aceasta functie. Se vorbeste la varful Coalitiei ca insusi presedintele Iohannis ar fi cerut ca acesta sa fie schimbat.