Poluare mai putin obisnuita intr-un oras din Maramures, unde “ninge” cu rumegus, spre disperarea localnicilor.

Publicat:28.08.2021, 15:43

Oamenii spun ca abia respira, iar pe unii i-a imbolnavit praful adus de vant de la fabrica de peleti. Rumegusul marunt murdareste rufele puse la uscat si intra in case, desi geamurile stau mai mereu inchise.

In zadar au fost plangerile depuse la diferite institutii. Dupa o perioada in care poluarea a fost mai putin agresiva, chinul a inceput din nou.

Localnicii din Somcuta Mare, judetul Maramures, se plang ca de ani de zile nu pot sa deschida ferestrele din cauza prafului gros care le intra in case. Chiar si asa, aerul din incaperi e incarcat, iar unii s-au ales cu boli de plamani. Au depus plangeri la Primarie si la Garda de Mediu, iar problemele au incetat, insa nu pentru mult timp.

Localnica: ”Mai ales seara baga de numa’. Sa lucreze cu fabrica, dar sa ne protejeze si pe noi.”

Localnicii sunt disperati. Unii s-au mutat la 30 de km departare. Ceilalti sunt chinuiti in continuare de rumegusul maruntit, care le intra in case si in plamani.

Localnica: “Inclusiv in baie, desi am plasa la geam. Cremele, toate, sunt maro deasupra. Copiii sunt alergici. S-au mutat in Baia Mare tocmai din acest motiv.”

Localnic: ”Filtrele alea nu functioneaza, cred ca le iau jos si doar cand sunam la Mediu si facem reclamatie vin, pun filtrele si le scot noaptea, ca ninge efectiv cu rumegus.”

Administratorii urbei spun ca problema persista de ani intregi. O perioada, dupa ce s-au facut controale la fabrica de peleti, n-au mai fost plangeri. Zilele trecute, insa, au venit noi sesizari.

Gheorghe Buda, primar Somcuta Mare: ”In urma cu patru, cinci ani au fost mai multe sesizari si am facut sesizare la Garda de Mediu. S-a reviziuit si de doi ani de zile n-am mai primit reclamatii, iar atunci au schimbat filtrele si o perioada nu s-a mai resimtit. O sa sesizam din nou Garda de Mediu sa luam masurile care se impun.”

Si conducerea fabricii a fost contactata pentru un punct de vedere, insa pana la aceasta ora nu a raspuns solicitarii.

Sursa: