Toate autoturismele noi care vor fi comercializate in statele UE incepand cu jumatatea anului 2022 vor fi prevazute cu functii de siguranta, conform noilor norme de siguranta rutiera aprobate de statele blocului comunitar.

Publicat:10.11.2019, 11:43

Noile functii constau in sisteme pentru franarea de urgenta, tehnologii de mentinere a directiei si detectoare de somnolenta.

Aceste masuri au fost propuse anul trecut de Comisia Europeana si aprobate de Parlamentul European, intr-un efort de a reduce numarul victimelor accidentelor rutiere, in fiecare an pe ansamblul UE circa 25.000 de oameni pierzandu-si viata si alti aproximativ 140.000 fiind raniti in astfel de accidente, potrivit Agerpres.

Conform normelor aprobate, toate vehiculele noi vor trebui sa fie echipate cu o lista de aproape 30 de noi functii menite, printre altele, sa inregistreze datele unui accident, sa impiedice persoanele aflate sub influenta alcoolului sa conduca sau sa impiedice de asemenea depasirea limitei legale de viteza.

Autoturismele si autoutilitarele vor trebui sa fie prevazute de asemenea cu zone extinse de protectie a capului in urma unui impact, pentru a limita astfel ranirile in urma coliziunii cu pietoni sau biciclisti.

De asemenea, camioanele si autobuzele vor trebui sa fie proiectate in asa fel incat sa fie diminuate unghiurile moarte si sa fie dotate cu sisteme capabile sa detecteze pietonii si biciclistii aflati in apropiere.

Sursa: