Norvegia, Irlanda şi Spania vor recunoaşte existenţa unui stat palestinian începând cu 28 mai. Deciziile calificate istorice au fost anuțate astăzi, iar anunțuri similare probabil vor face și alte țări europene. În vreme ce palestinienii au salutat decizia, Israelul și-a manifestat nemulțumirea și și-a rechemat ambasadorii de la Oslo și Dublin.  

Publicat:22.05.2024, 21:27

Prima țară care a anunțat recunoașterea Palestinei ca stat independent a fost Norvegia.

Jonas GAHR STORE, PRIM-MINISTRUL NORVEGIEI: „Recunoașterea oficială a Palestinei va intra în vigoare la 28 mai. Numai o soluție cu două state poate oferi securitate, predictibilitate și speranțe pentru viitor atât pentru israelieni, cât și pentru palestinieni.”

La rândul său, premierul spaniol a declarat că țara sa va recunoaște oficial statul palestinian, tot de pe 28 mai.

Pedro SANCHEZ, PRIM-MINISTRUL SPANIEI: „A venit timpul să trecem de la vorbe la fapte. Să le spunem milioanelor de palestinieni nevinovați care suferă că suntem alături de ei, că există speranță.”

Astăzi și premierul irlandez a spus că țara sa recunoaște statul palestinian și că anunțul vine ca parte a unei mișcări coordonate cu Spania și Norvegia.

Simon HARRIS, PRIM-MINISTRUL IRLANDEI: „Astăzi folosim același limbaj pentru a susține ideea de recunoaștere a Palestinei ca stat, o facem pentru că noi credem în libertate și dreptate ca principii fundamentale ale dreptului internațional și pentru că noi credem că pacea durabilă poate fi asigurată doar pe baza voinței libere a unui popor liber.”

Simon Harris a spus că în săptămânile următoare și alte state vor alătura Norvegiei, Spaniei și Irlandei și vor recunoaște Palestina ca stat. În replică la anunțurile oficialilor europeni, ministrul israelian de Externe a cerut ambasadorilor Israelului din Irlanda și Norvegia să se întoarcă imediat în țară. Ambasadorul din Spania a fost rechemat încă de anul trecut. Peste 140 de țări au recunoscut deja Palestina ca stat independent. Țările UE care recunosc un stat palestinian sunt Republica Cehă, Ungaria, Polonia, Bulgaria, România și Cipru. Autoritatea Palestiniană este o regiune politică autonomă care exercită controlul civil asupra majorității teritoriului Cisiordaniei. Cu excepția Fâșiei Gaza, aflată în exclusivitate sub conducerea Hamasului. Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a spus clar că se va opune unei soluții cu două state.