Noua tulpina se raspandeste cu o viteza uluitoare in toata lumea. Botswana a ajuns deja la 19 cazuri, iar in Europa varianta a fost depistata in Olanda, Marea Britanie, Germania, Italia, Austria, Cehia, Danemarca, Belgia si Scotia. 13 cazuri de contaminare cu Omicron au fost inregistrate in Portugalia la jucatorii unui club de fotbal, dupa ce unul dintre fotbalisti a fost recent in Africa de Sud.

Publicat:29.11.2021, 16:28

Dupa ce Africa de Sud a anuntat ca a descoperit noua varianta a SARS-CoV-2, lumea a fost cuprinsa de panica. Omicron prezinta un risc foarte ridicat la nivel mondial, a avertizat astazi Organizatia Mondiala a Sanatatii, care subliniaza ca exista numeroase incertitudini cu privire la pericolul pe care-l reprezinta si la transmisibilitatea acesteia si ca ”pana in prezent nu s-a raportat niciun deces din cauza variantei omicron.”

Maria Van KERKHOVE, EPIDEMIOLOG OMS:”Ne-am bazat pe informatiile oferite de Africa de Sud, care a avertizat OMS ca aceasta varianta ar trebui sa fie considerata ca una ingrijoratoare.” 

Intre timp, tot mai multe state europene confirma cazuri de infectare cu noua tulpina. 13 cazuri au fost depistate la jucatorii de fotbal de la clubul portughez Belenenses SAD. Unul dintre fotbalisti a fost recent in Africa de Sud. Pe de alta parte, sase cazuri ale variantei Omicron au fost depistate astazi in Scotia. Ca sa reduca riscul de raspandire, Israelul a luat decizia extrema. Si-a inchis de astazi granitele pentru toti cetatenii straini. Si in Marea Britanie, care a inregistrat al treilea caz de infectare cu noua varianta de coronavirus, se impun noi reguli sanitare. De maine, mastile de protectie devin din nou obligatorii in magazine si in mijloacele de transport in comun, iar cei care intra in regat trebuie sa se testeze.

Boris JOHNSON, PREMIERUL MARII BRITANII:”Nu vom opri calatoriile, dar vom cere oricui care intra in Marea Britanie sa fac un test PCR in a doua zi de la sosire si sa se izoleze pana va avea un rezultat negativ.”

Guvernul Africii de Sud a criticat restrictiile sanitare stricte impuse calatorilor din aceasta tara. 

Joe PHAAHLA, MINISTRUL SANATATII, AFRICA DE SUD:”Noi credem ca reactia unor tari, care impun interdictii de calatorie si alte restrictii similare, este absolut contrara normelor si standardelor stabilite de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Multe tari care au adoptat astfel de masuri draconice se lupta ele insele cu al patrulea val de COVID-19.”

Medicii sud-africani, care trateaza pacienti infectati cu Omicron, isi indeamna colegii straini sa nu intre in panica.

Anjelika KOETZI, PRESEDINTELE ASOCIATIEI MEDICILOR DIN AFRICA DE SUD:„Privind simptomele usoare pe care le-am vazut nu exista motive de panica, deoarece nu am inregistrat pacienti grav bolnavi. Am verificat in spitalele din zona mea. Unul dintre cele mai mari spitale are doar un pacient conectat la ventilare si nu se stie daca are Delta sau Omicron. Valul de panica ce s-a creat in media si in toata lumea nu corespunde cu realitatea din spitale.”

OMS a anunta ca testele PCR sunt in continuare eficiente in detectarea noii variante Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2 si sunt in desfasurare investigatii pentru a determina daca aceasta varianta are vreun impact asupra celorlalte tipuri de teste, in special testele antigen rapide.