Nu doar oamenii sunt in carantina in aceasta perioada. In Belgia unde recent a fost semnalat un focar de gripa aviara, toata pasarile au fost plasate in carantina. Au fost izolare si cele peste 100 de lebede ale orasului Bruges, care sunt cartea de vizita a localitatii.

Publicat:22.11.2020, 16:39

Dirk DE FAUW, PRIMAR BRUGES: ”Trebuia sa facem asta. La fel ca si in cazul celor care au acasa gaini. Este o obligatie venita din partea guvernului federal. Trebuia sa evacuam lebedele din spatiile deschise din oras si sa le ferim de pasarile care vin din alte parti si care ar putea fi bolnave.”

Misiunea de a pune lebedele la adapost a fost clara nu insa si atat de usoara. Angajatii primariei au vanat fiecare pasare in parte dupa care lebedele au fost imbracate cu asa-zise camasi de forta ca sa nu-si raneasca aripile in timp ce se impotrivesc. Dupa care au fost puse in contanere si  transportate la o ferma inchisa unde au fost eliberate.

Dirk DE FAUW, PRIMAR BRUGES: ”Bruges este renumit prin lebedele sale. Ele plutesc pe raurile si canalele noastre. Avem peste 120 de lebede, dar din cauza gripei aviare am fost nevoiti sa le prindem si sa le aducem aici intr-o zona sigura. A trebuit sa prindem toate lebedele iar asta nu a fost atat de usor.”

Focare de gripa aviara au fost inregistrate in aceasta vara in Rusia si in Kazahstan, dar si alte tari din Europa, cum ar fi Olanda, Franta Germanai si Marea Britanie, care la fel au impus masuri de protectie.