O orca bolnava, blocata pe raul Sena din Franta, va fi condusa inapoi in mare cu ajutorul unei drone cu difuzoare, care va emite sunete specifice speciei, potrivit unui plan de ultima ora pentru salvarea balenei, pus la cale de catre oficialii din prefectura Seine-Maritime, scrie The Guardian.

Publicat:28.05.2022, 15:04

Mamiferul din specia cunoscuta si drept balena ucigasa a fost vazut prima data pe 16 mai, la gura raului Sena, in Normandia, intre localitatile Le Havre si Honfleur. In urmatoarele zile, orca, un mascul de patru metri, a parcurs zeci de kilometri in amonte pentru a ajunge la vest de orasul Rouen. Potrivit specialistilor care au monitorizat traseul acestei, starea de sanatate a orcei se deterioreaza in fiecare zi, pentru ca nu poate gasi suficienta hrana, iar apa dulce ii dauneaza din ce in ce mai mult sanatatii.

„Folosirea acestor metode neinvazive, de la cateva sute de metri distanta, va face posibila evitarea navelor in imediata apropiere a animalului, ceea ce ar putea agrava stresul acestuia si i-ar pune in pericol supravietuirea, precum si siguranta salvatorilor”, a aratat prefectura Seine-Maritime intr-un comunicat citat de The Guardian. 

Muriel Amal, presedintele organizatiei franceze pentru drepturile animalelor One Voice, a explicat, pentru jurnalistii de la The Guardian, ca balena este in pericol de moarte si trebuie salvata de urgenta. Potrivit acesteia, folosirea plaselor pentru a ghida orca ar fi mai putin stresanta decat asezarea ei pe un slep. „Trebuie sa fim rapizi”, a spus Arnal, remarcand ca un mascul din aceasta orca obisnuieste sa stea alaturi de mama sa toata viata.  

Sursa: