O femeie din New York a devenit prima din lume care a trecut, cu succes, printr-un transplant de trahee. Operatia, extrem de riscanta, a durat nu mai putin de 18 ore. Din fericire, insa, s-a incheiat cu bine. Procedura deschide noi oportunitati de vindecare pentru pacientii de COVID care au ramas cu probleme ale cailor respiratorii, din cauza tuburilor de la aparatele de respirat.

Publicat:08.04.2021, 08:41

Sonia Sein are 56 de ani si, de curand, a devenit prima femeie din lume care a primit un transplant de trahee.

”E mai mult decat unic si incredibil! Este un miracol.” 

Sonia SEIN, PACIENTA: ”Eu le-am spus ca tot ce vreau este sa imi dati 5 minute ca sa pot respira. Mi-a luat mult ca sa ajung la aceasta operatie. Eram stresata, speriata, dar ma gandeam ca doar respirand imi voi putea vedea nepoata.”

Operatia a avut loc la faimosul spital Mount Sinai din New York. Acum cativa ani, pacienta a suferit un atac de astm si a fost intubata, insa aparatura i-a afectat caile respiratorii.

Eric GENDEN, DOCTOR SPITALUL MOUNT SINAI, NEW YORK: ”Sa vezi un concept care era doar un vis, transformat in realitate, si care ajuta pacientii, cred ca este cel mai puternic sentiment pe care l-am trait vreodata.”

Operatia a durat 18 ore si a fost realizata de o echipa de 50 de medici si asistenti. Daca ar fi dat gres, pacienta si-ar fi pierdut viata, cel mai probabil. Etapa critica a interventiei chirurgicale a fost conectarea tuturor vaselor de sange ale pacientului cu cele ale organului donat.

Eric GENDEN, DOCTOR SPITALUL MOUNT SINAI, NEW YORK: ”Etapa interventiei cand pui organul in recipient este o deciza contra timp. Nu este o modalitate de practica asta. Echipa a lucrat foarte repede pentru a pune grefa si a face revascularizarea.” 

Operatia a fost realizata in premiera mondiala si a venit intr-un moment cum nu se poate mai bun. Sunt multi pacienti care au avut nevoie de intubare din cauza COVID si unii dintre ei au caile respiratorii afectate de tuburile folosite pentru respiratie.

Eric GENDEN, DOCTOR SPITALUL MOUNT SINAI, NEW YORK: ”Era ca o dogma stiintifica ca nu poate fi efectuat un transplant de trahee deoarece nu exista o cale de revascularizare. Cred ca am demonstrat ca se poate.”

Dupa ce timp de multi ani s-a chinuit sa respire si s-a temut ca s-ar putea sufoca in somn, Sonia Sein spune ca se simte suficient de bine pentru a dansa cu nepotii ei. 

Sonia SEIN, PACIENTA: ”Pentru prima data pot sa dansez impreuna cu nepotii mei. Asta este cel mai important lucru pe care mi l-a oferit acest transplant. Sa fac lucruri mici. Sa ma joc cu ei, sa petrec timpul frumos si sa rad asa cum nu am mai facut-o de mult timp.”

Medicii spun ca pacienta nu da semne ca ar respinge noul organ. In curand, femeia va putea sa vorbeasca normal, dupa o ultima operatie pentru inchiderea micii gauri care i-a ramas in gat.