O noua varianta a virusului SARS-CoV-2, cu un numar ridicat de mutatii care ar putea afecta eficacitatea vaccinurilor existente pe piata impotriva COVID-19, a fost detectata in Africa de Sud, au anuntat joi oameni de stiinta.

Publicat:25.11.2021, 16:59

„Din pacate, am detectat o noua varianta, care constituie o sursa de ingrijorare in Africa de Sud'', a declarat virusologul Tulio de Oliveira cu prilejul unei conferinta de presa online, potrivit AFP si Reuters, citate de Agerpres.

Varianta B.1.1.529 prezinta un numar „extrem de ridicat” de mutatii, potrivit oamenilor de stiinta sud-africani, care au detectat anterior varianta Beta. Beta este una dintre cele patru variante etichetate drept „preocupante” de OMS, intrucat exista dovezi ca ar fi mai contagioasa, iar vaccinurile au o eficienta mai scazuta impotriva acesteia.

Noua varianta ar putea afecta eficacitatea vaccinurilor anti-COVID

Date initiale de la laboratoarele de diagnostic sugereaza ca noua varianta s-a raspandit rapid in cea mai populata provincie sud-africana, Gauteng, si ar putea fi deja prezenta in celelalte opt provincii ale tarii, au mai spus oamenii de stiinta.

„Desi datele sunt limitate, expertii nostri lucreaza peste program cu toate sistemele de supraveghere stabilite pentru a intelege noua varianta si potentialele sale implicatii”, a precizat Institutul National pentru Boli Transmisibile din Africa de Sud intr-un comunicat.

Africa de Sud a solicitat pentru vineri o intalnire de urgenta cu un grup de lucru care se ocupa de evolutia virusului din cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) pentru a discuta despre noua varianta.

In acest moment, specialistii nu sunt siguri de eficacitatea vaccinurilor anti-COVID-19 impotriva acestei forme de virus.

Explozia cazurilor de COVID din ultimele saptamani, pusa pe seama noii variante

Aparitia noii variante este fara indoiala la originea cresterii „exponentiale” a contaminarilor din ultimele saptamani, potrivit ministrul Sanatatii din Africa de Sud, Joe Phaahla, prezent la conferinta de presa.

Alte cazuri au fost semnalate in tara vecina Botswana si in Hong Kong, la o persoana care a revenit dintr-o calatorie in Africa de Sud.

Africa de Sud, care se teme de izbucnirea unui nou val de infectari cu noul coronavirus pana la sfarsitul anului, este in mod oficial tara cea mai afectata de pandemie de pe continentul african, inregistrand peste 2,9 milioane de cazuri si peste 89.600 de decese.

La nivel global, pandemia este dominata in prezent de propagarea variantei Delta, extrem de contagioasa, detectata initial in India.

Sursa: