Cel putin doua persoane au fost ucise si alte circa 30 ranite sambata in urma protestelor impotriva juntei militare care s-a instalat la putere in Myanmar in urma unei lovituri de stat pe 1 februarie, relateaza agentiile internationale de presa, preluate de Agerpres. Desi se fac inclusiv presiuni internationale, noua conducere militara a tarii din sudul Asiei nu cedeaza puterea. 

Publicat:20.02.2021, 20:13

Protestul a avut loc in orasul Mandalay, in centrul tarii. Potrivit unor relatari inca neconfirmate din surse independente, fortele de ordine au deschis focul cu munitie de razboi impotriva manifestantilor. Intr-un alt protest, desfasurat pe 9 februarie, o femeie a fost de asemenea ucisa de gloante.

Noi arestari au avut loc sambata, in timpul scurs de la lovitura de stat circa 550 de persoane fiind plasate in arest - responsabili politici, functionari, grevisti, calugari sau activisti, potrivit unui ONG care ofera asistenta prizonierilor politici.

Internet taiat

Junta militara care a inlaturat guvernul condus de Aung San Suu Kyi continua sa accentueze presiunea asupra miscarii pro-democratie care o sustine pe sefa executivului aflata in prezent in arest la domiciliu. 

Cu toate acestea, mii de contestatari, printre care si reprezentanti ai numeroaselor minoritati etnice, au iesit sambata din nou in strada la Rangoon, capitala economica a tarii. Protestatarii cer revenirea la un guvern civil, eliberarea detinutilor politici si abolirea Constitutiei foarte favorabile militarilor. Conexiunile la internet au fost aproape taiate pentru a sasea noapte consecutiv, fiind restabilite sambata dimineata.

Presiuni internationale

In acest timp se intensifica si protestele internationale fata de junta care a preluat puterea in Myanmar, dar fara ca generalii aflati in fruntea acesteia sa faca deocamdata vreun pas inapoi.

Seful diplomatiei europene, Josep Borrell, a condamnat sambata violentele impotriva manifestantilor in Myanmar, adaugand ca Uniunea Europeana ''va lua deciziile adecvate'' la reuniunea de luni a ministrilor europeni de externe.

Sursa: