Circa 100 de oameni au murit in SUA din cauza tornadelor devastatoare, care de doua zile fac ravagii in centrul si sudul tarii. Mii de oameni au ramas fara locuinte, dupa ce acestea au fost distruse de vantul si ploile puternice, iar autoritatile americane anunta ca sunt si persoane disparute. Presedintele SUA, Joe Biden a declarat ca situatia reprezinta o “tragedie de neimaginat”. 

Publicat:12.12.2021, 11:22

Cladiri facute una cu pamantul, masini devenite mormane de fiare si oameni care au pierdut tot ce aveau. Asa arata acum regiunile din SUA care au fost afectate de tornadele puternice care au inceput vineri seara. 

Cea mai grava situatie este in statul Kentucky, unde un oras a fost aproape complet distrus de vijelie. Casa acestei familii a fost practic distrusa, iar acum oamenii au ramas pe drumuri.

“Este devastator. Noi nu stim ce sa spunem. Este ca si cum ai pierde totul intr-un minut. Tornada a venit aici si acum trei ani, si a facut daune unui dealer de masini, dar nu in acest hal.” 

Acest salvator, care a participat la cautarea persoanelor ramase blocate sub daramaturi, sustine ca are parte de o asemenea experienta pentru prima data in viata.

“Niciodata in viata mea nu am mai avut asa experienta. Au fost cele mai inspaimantatoare minute din viata mea.”

Joe Biden a iesit intr-o conferinta de presa pentru a-si exprima sustinerea fata de americanii greu incercati de acest dezastru. Presedintele Biden a mai spus ca va vizita statul Kentucky, cel mai afectat de calamitate. 

Joe BIDEN, PRESEDINTELE SUA: “Este o tragedie. Si inca nu stim cate vieti s-au pierdut, sau care este amploarea totala a pagubelor. Vreau sa subliniez ceea ce le-am spus tuturor guvernatorilor, guvernul federal va face tot, tot ceea ce poate face pentru a ajuta.” 

Furia naturii au lasat neputiinciosi circa 55 de milioane de oameni. Cel putin 24 de tornade au lovit SUA, iar peste 157 de mii de oameni au stat in intuneric dupa ce vantul a perturbat livrarea curentului electric. Tornadele au dus la prabusirea unui depozit Amazon, al unei fabrici de lumanari din Kentucky si al unui azil e batrani, ucigand zeci de persoane, in timp ce echipele de salvare cauta in continuare supravietuitori. Potrivit meteorologilor, acestea ar putea fi cele mai devastatoare tornade din istoria Statelor Unite. Cea mai violenta dintre ele a maturat o suprafata de peste 320 de kilometri patrati.