Olanda va furniza în curând Ucrainei primul dintre cele 24 de avioane de luptă F-16 promise, a anunţat luni guvernul olandez, informează Reuters, citat de News.ro, scrie g4media.ro

Publicat:02.07.2024, 10:13

Autorizaţiile necesare pentru livrarea avioanelor către Ucraina au fost acordate, a declarat ministrul apărării, Kajsa Ollongren, într-o scrisoare adresată parlamentului pe care a transmis-o chiar înainte ca guvernul lui Mark Rutte să predea ştafeta, marţi, noului guvern de coaliţie format după luni şi luni de negocieri, în urma alegerilor de anul trecut.

Ministrul a evitat să precizeze câte avioane vor face parte din prima livrare şi când vor ajunge acestea în Ucraina, din motive de securitate.

Ţările de Jos au fost una dintre forţele motrice din spatele coaliţiei internaţionale formate pentru a furniza Ucrainei avioane F-16 ca să-şi consolideze apărarea aeriană împotriva Rusiei.

Guvernul olandez a furnizat anterior avioane F-16 centrului de pregătire din România, unde piloţii şi personalul de la sol ucraineni sunt învăţaţi să piloteze şi să întreţină avioanele de luptă.

În aprilie, Ollongren a declarat că se aşteaptă ca livrările de F-16 promise de Danemarca, Ţările de Jos şi Statele Unite să înceapă în câteva luni.