COVID-19 nu mai reprezinta o urgenta de sanatate globala, conform unui anunt facut, vineri, de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), scrie stirileprotv.ro.

Publicat:05.05.2023, 17:20

Anuntul, facut in cadrul celei de-a cincisprezecea reuniuni a Comitetului de Urgenta al Regulamentului International de Sanatate, reprezinta un pas important catre sfarsitul pandemiei care s-a soldat cu peste 6,9 milioane de victime, a afectat economia globala si a devastat comunitati intregi.

In timpul reuniunii, membrii Comitetului au evidentiat tendinta de scadere a numarului deceselor cauzate de COVID-19, scaderea spitalizarilor legate de COVID-19 si a internarilor in sectiile de terapie intensiva si nivelurile ridicate ale imunitatii populatiei la SARS-CoV-2.

Pozitia Comitetului a evoluat in ultimele cateva luni. Desi membrii acestuia recunosc incertitudinile legate de evolutia potentiala a SARS-CoV-2, ei considera ca este timpul ca autoritatile sa treaca la gestionarea pe termen lung a pandemiei de COVID-19.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, este de acord cu sfaturile oferite de Comitet cu privire la actuala pandemie de COVID-19 si stabileste ca aceasta reprezinta acum o problema de sanatate stabilizata si aflata in curs de desfasurare, dar care nu mai constituie o urgenta de sanatate publica de interes international.