Subvarianta BA.2 a tulpinii Omicron, care, potrivit unor studii, ar putea fi mai contagioasa decat varianta-mama a fost detectata in 57 de tari, a anuntat Organizatia Mondiala a Sanatatii. Subvarianta a fost detectata si in Romania, in timp ce varianta Delta a virusului a pierdut teren.

Publicat:02.02.2022, 18:24

Tedros ADHANOM GHEBREYESUS, DIRECTOR OMS:”In acest moment OMS examineaza patru subvariante de ingrijorare ale Omicron, inclusvi BA.2."

Potrivit expertilor din cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii informatiile despre subvarianta Omicron sunt limitate, dar unele date initiale au indicat ca BA.2 a avut  o majorare usoara a ratei de crestere in comparatie cu BA.1.

Maria VAN KERKHOVE, DIRECTOR TEHNIC OMS:“Nu exista indicii privind o boala mai severa, decat ca Omicron, dar se atesta o transmisibilitate in crestere. Nu cauzeaza forme mai grave ale bolii decat Delta, dar ramane periculos.”

Potrivit exertilor de la OMS subvarianta BA.2 incepe sa inlocuiasca subvarianta BA.1 originala mai frecventa a Omicron in tari precum Danemarc, Filipine, Nepal, Qatar sau India. Pe baza datelor din Danemarca, prima tara in care BA.2 a depasit BA.1, BA.2 este mai transmisibila decat BA.1 si mai capabil sa infecteze persoanele vaccinate. OMS a transmis ca se stiu inca putine lucruri despre diferentele dintre subvariante si a cerut sa se efectueze studii privind caracteristicile virusului, in special privind transmisibilitatea acestuia, capacitatea sa de a se sustrage protectiilor imunitare si virulenta acestuia.

Tedros ADHANOM GHEBREYESUS, DIRECTOR OMS:”Este prematur pentru orice tara sa se predea sau sa se declare victorioasa. Acest virus este periculos si continua sa se dezvolte sub ochii nostri.”

Rusia a raportat astazi un bilant zilnic record de cazuri de COVID-19, pete 141 de mii, in conditiile iin care varianta Omicron a coronavirusului s-a raspandit in intreaga tara. Grupul operativ guvernamental pentru coronavirus a raportat, de asemenea, 678 de decese in ultimele 24 de ore. Pandemia a agravat mult criza demografica cu care se confrunta Rusia de 30 de ani, ea pierzand peste un milion de persoane in anul 2020.