Orase intregi din sudul si din vestul Statelor Unite stau in frig si in bezna dupa valul de ger care a afectat tara. In timp ce autoritatile spun ca avariile la reteaua de curent electric ar putea fi rezolvate peste inca o saptamana, localnicii se pregatesc pentru ce e mai rau. Statul Texas ramane de departe cel mai grav afectat. Cel putin 58 de persoane au murit in ultimele zile de frig sau in situatii provocate de temperaturile extrem de scazute.

Publicat:22.02.2021, 15:34

In unele zone din comitatul Boyd, statul american Kentucky, peisajul arata ca dupa razboi: copaci cazuti peste liniile de curent, stalpi prabusiti peste sosea - multi locuitori izolati aproape complet de restul lumii.

”Toata lumea crede ca asta se intampla intr-o zona rurala, dar nu e asa. S-a intamplat in oras, si oamenii nu mai au curent electric de patru, cinci zile.” 

Penele de curent si vremea extrem de rece sunt de vina pentru decesul a doua femei in varsta, care au fost gasite fara suflare in propriile locuinte. Autopsiile au stabilit ca cele doua au murit de frig.

”Aceasta situatie, in opinia mea, este inacceptabila. Nu exista comunicatii, nu ni se spune nimic ca sa stim cand va fi cald.” 

”Nu avem raspunsuri nici cand, nici cum. Daca va mai tine asa inca o saptamana, toata lumea va pierde tot ce are.” 

In Texas retelele electrice au cedat, din cauza frigului, iar majoritatea localnicilor nu au sistem de incalzire in casa asa ca indura frigul. La asta se adauga si lipsa apei. Inghetul a afectat mai mult de 1.300 de sisteme publice de apa.

”Eu nu am apa in casa. Am luat 6 litri si trebuie sa fac economii.” 

Presedintele, Joe Biden, a declarat stare de urgenta majora in statul american Texas.

Joe BIDEN, PRESEDINTELE STATELOR UNITE: ”Declaram stare de urgenta majora si trebuie sa facem tot ce este posibil cu ajutorul guvernului federal. FEMA este deja acolo si ofera asistenta, generatoare, motorina, apa, paturi si alte provizii.”

Declararea starii de urgenta deblocheaza ajutoare financiare pentru oameni. Ei au nevoie de bani pentru reparatii la locuinte si pentru acoperirea pierderilor. Meteorologii spun ca dezastrul provocat de ger si de gheata e cel mai mare din ultimii 40 de ani.