Odata cu aparitia pandemiei de Covid-19,telemunca a devenit o posibilitate pentru o multime de oameni din intreaga lumea, ceea ce inseamna ca biroul poate fi acum oriunde, de la o masa de bucatarie, pana la o plaja cu nisip. In aceste conditii, sa te muti intr-unul din oraselele pitoresti din Italia este o optiune de luat in calcul, in special atunci cand autoritatile se ofera sa iti plateasca o parte din chirie doar ca tu sa locuiesti acolo.

Publicat:16.05.2021, 21:18

Pare de necrezut, insa acest lucru se intampla in Santa Fiora din Toscana si in Rieti, regiunea Lazio, acolo unde administratiile platesc 50% din chiria locuintelor pentru cei care aleg sa se mute aici, scrie CNN.

Situat in inima Toscanei, satul medieval Santa Fiora este parte din rezervatia naturala Monte Amiata si este aproape de minunata Val D`Orcia, centrul vinului din Montepulciano si Siena.

Noii rezidenti primesc 50% din chirie

Cei care vor sa se mute si sa inchirieze o casa in Santa Fiora vor primi pana la 200 de euro, 50% din chiria totala pentru sejururi pe termen lung intre doua si sase luni. De obiecei, pretul unei chirii este cuprins intre 300 si 500 de euro, ceea ce inseamna ca orice se muta aici, ar puteaplati doar 100 de euro pe luna, restul de bani fiind oferiti de primarie.

Satul are in prezent aproape 2.500 de rezidenti, insa primarul Federico Balocchi este sigur ca tehnologia si telemunca vor putea revolutiona viitorul localitatii.

Pentru a ajuta persoanele sa isi gaseasca tipul ideal de cazare – fie ca este o casuta confortabila din piatra in centrul istoric sau o mica vila pe dealurile verzi, primaria a lansat un site web, alaturi de o lista de servicii utile si contacte de instalatori, babysitteri, medici, electricieni, pentru a-i face pe nou-veniti sa se simta instantaneu ca acasa.

O singura conditie trebuie indeplinita

Pentru a beneficia de plata a 50% din chirie, autoritatile locale impun totusi o conditie: localnicii trebuie depuna la primarie documente care sa ateste ca au o slujba pe o perioada nedeterminata, unde este permisa munca de la domiciliu.

„Scopul este de a stimula oamenii sa se mute si sa lucreze de aici. Vrem ca Santa Fiora sa devina biroul lor mobil. Acesta este doar primul pas al proiectului nostru de sat inteligent, axat pe conectivitate si tehnologie pentru a atrage noi rezidenti si firme”, spune edilul.

Desigur, si persoanele aflate la pensie sunt bine venite sa se mute in Santa Fiora, insa ele nu vor beneficia de voucher decat daca lucreaza in continuare ca antreprenori independenti, profesionisti sau consultanti online.

Bonus pentru fiecare nou-nascut

Chiriasii sunt liberi sa isi prelungeasca sederea de sase luni, iar primarul crede ca multi se vor indragosti de sat si vor ramane pentru totdeauna.

Daca decid sa investeasca in sectorul turistic local, Santa Fiora este dispusa sa le acorde pana la 30.000 de euro pentru a deschide o pensiune sau pentru a reabilita o locuinta veche.

Exista si un bonus pentru bebelusi de pana la 1.500 de euro pentru fiecare nou-nascut, daca cineva decide sa isi stabileasca rezidenta si sa aiba un copil.

„Avem taxe mici pentru gradinita, autobuze gratuite de transfer scolar si multe activitati pentru copii, pentru a le permite parintilor timp sa respire”, completeaza primarul.

Conditii similare si in orasul Rieti

Si oraselul Rieti, cu o populatie de aproximativ 50.000 de locuitori, ofera conditii similare pentru un sejur de minimum trei luni.

Voucherele care asigura jumatate din plata chiriei pot fi prelungite dincolo de sase luni, iar un contract de inchiriere este singura dovada necesara pentru decont. Angajatii vor avea nevoie de o scrisoare de la serviciu pentru a dovedi faptul ca sunt in telemunca.

„Tinerii continua sa fuga la Roma in cautarea unui loc de munca, asa ca ne-am angajat intr-o misiune de a atrage lucratorii din alte zone, care vor sa vina aici ca sa lucreze la distanta. Poate vor revitaliza orasul nostru”, recunoaste primarul Daniele Sinibaldi.

Si aici chiriile sunt destul de ieftine, astfel ca pentru 600 de euro pe luna, italienii pot avea o intreaga vila intr-o zona linistita.

Sursa: