UE a intocmit un raport de 112 pagini bazat pe rezultatele unui sondaj realizat in perioada ianuarie-aprilie 2023 la care au participat 71.153 de locuitori din 83 de orase din UE, state membre EFTA, Marea Britanie, Balcanii de vest si Turcia, scrie digi24.ro, care citeaza Politico. Cu toate ca oamenii se declara in general satisfacuti de orasul in care locuiesc, rezultatele sunt ceva mai slabe decat in 2019.

Publicat:13.01.2024, 17:24

In medie, 9 din 10 oameni sunt satisfacuti de conditiile de trai din orasul lor. Cei mai nesatisfacuti au fost locuitorii oraselor Istanbul (65%), Atena (65%) si Palermo (62%). 

94% dintre oamenii care locuiesc in Cluj-Napoca, Braga si Rostock (locurile 10-8) au spus ca le place sa traiasca in orasul lor. 

Cu un sector al tehnologiei in plina expansiune si cu 73% dintre locuitori care spun ca este usor sa iti gasesti un loc de munca in oras, cel mai mare oras din Transilvania se claseaza pe locul doi in Europa ca oportunitati de angajare.

De remarcat este si faptul ca Cluj-Napoca se claseaza pe locul 3 in Europa cand vine vorba de procentul locuitorilor care considera ca nivelul de trai in oras a crescut in comparatie cu acum 5 ani (aproape 60%). Pe primele locuri se situeaza doua orase din Polonia (Bialystok si Gdansk), iar pe ultimele locuri sunt Roma (3%), Skopje (13%) si Bologna (14%).

Braga a fost numita cea mai buna destinatie turistica din Europa in 2021. Mai mult, orasul portughez este considerat foarte sigur – 84% dintre locuitori spun ca se simt confortabil umbland noaptea singuri pe strada – si un loc bun de trait pentru imigranti, persoane in varsta si femei cu copii mici. 

Rostock este, de asemenea, un oras bun de trait pentru varstnici si familiile cu copii mici – locul doi si sase in Europa la aceste capitole. 85% dintre locuitorii orasului german au spus ca sunt satisfacuti de jobul pe care il au, clasandu-se pe primul loc in Europa in aceasta privinta.

Geneva, orasul in care este cel mai greu sa iti gasesti o locuinta la un pret accesibil

Pe locul 7 se afla Geneva, unde 95% dintre locuitorii care au participat la sondaj au spus ca sunt satisfacuti de conditiile de trai. Cu toate ca se situeaza in multe privinte pe primele locuri, orasul elvetian este pe ultimul loc in ceea ce priveste gasirea unui loc in care sa iti permiti sa traiesti. 

Doar 8% dintre locuitorii Genevei spun ca este usor sa iti gasesti o locuinta la un pret accesibil. Unii dintre noi isi mai aduc aminte de povestea virala a tanarului care lucra ca stagiar neplatit la ONU si care a fost nevoit sa locuiasca intr-un cort pe malul Lacului Geneva din cauza ca nu isi permitea sa plateasca chiria.

Se pare ca temperaturile necrutatoare nu ii deranjeaza pe locuitorii orasului Stockholm, care se claseaza pe locul 6. Orasul este considerat un loc bun de locuit si pentru membrii comunitatii LGBTQ+, fiind pe locul 7 in Europa la acest capitol, dar, la fel ca Geneva, multi locuitori considera ca este un oras in care este foarte costisitor sa traiesti. 

Gdansk este un oras cu o importanta istorica foarte mare si detine unul dintre cele mai mari porturi din Marea Baltica. Orasul care a iesit pe locul 5 este considerat bun de trait pentru imigrantii din alte tari si 92% dintre locuitori s-au declarat multumiti de ceea ce orasul are de oferit din punct de vedere cultural. 

Leipzig s-a clasat surprinzator de bine, pe locul 4. Acest oras din estul Germaniei este vazut ca fiind perfect pentru familiile cu copii mici, iar 83% dintre locuitori s-au aratat multumiti de calitatea aerului.

Orasele care au iesit in top 3

96% dintre locuitorii din Copenhaga se declara multumiti de orasul in care traiesc. Este un oras sigur, dar, din nou, foarte scump. Copenhaga ar putea fi si cel mai putin corupt oras din Europa – doar 20% dintre locuitori cred ca exista coruptie in administratia locala. 

In Groningen se afla cel mai mare bar din Europa – are o capacitate de 3.700 de persoane – ceea ce ar putea explica si nivelul mare al satisfactiei locuitorilor sai. Groningen este vazut ca un loc foarte bun pentru imigranti si membri ai comunitatii LGBTQ+, avand o multime de spatii verzi.

Groningen este considerat un oras curat si sigur, 86% dintre locuitorii care au participat la sondaj simtindu-se in siguranta cand se plimba singuri noaptea pe strazile orasului si fiind de parere ca vecinii lor sunt in general oameni de incredere. 

Locul 1: Zurich. Nicio surpriza aici. 97% dintre locuitorii din Zurich se considera satisfacuti de viata lor la oras. Acestia se bucura de o situatie financiara buna, sunt multumiti de locul de munca, transportul public, serviciile de sanatate, calitatea aerului – aproape toate lucrurile sunt pe placul lor. 

Zurich este si cel mai bun oras pentru LGBTQ+ si varstnici. Singura problema: doar 11% dintre locuitori cred ca este usor sa iti gasesti o locuinta la un pret accesibil.