David Bennett este pacientul care zilele trecute a facut un transplat de inima de la un porc modificat genetic, o premiera in istorie, realizata in Maryland, Statele Unite. Vestea a facut inconjurul lumii si da speranta unei solutii revolutionare pentru mii de bolnavi care asteapta, uneori in zadar, un organ compatibil. Numai ca povestea acestui pacient a luat o intorsatura neasteptata si ridica semne de intrebare in legatura cu etica „celei de-a doua sanse”, scrie The Washington Post.

Publicat:14.01.2022, 10:58

Leslie Shumaker Downey se afla acasa si avea grija de cei doi nepoti ai ei, luni, cand a primit un mesaj pe telefonul ei mobil. Fiica ei ii trimisese un link catre un articol despre un barbat de 57 de ani cu o boala cardiaca in faza terminala. Cu trei zile mai devreme, la Centrul Medical al Universitatii din Maryland, acesta primise o inima de porc modificata genetic. Primul transplant de acest fel din istorie a salvat viata barbatului si ofera acum posibilitatea de a salva si alte persoane. Ce mare descoperire pentru stiinta, s-a gandit femeia, citind titlul.

Apoi, telefonul i-a zbarnait din nou. „Maaamaaa”, i-a scris fiica. I-a spus sa se uite la numele barbatului, iar Leslie a inghetat.

Atac motivat de gelozie

Barbatul prezentat ca un deschizator de drumuri pentru medicina, David Bennett Sr., era acelasi barbat care fusese condamnat in 1988 pentru ca il injunghiase de sapte ori pe fratele ei mai mic, lasandu-l paralizat. Edward Shumaker si-a petrecut urmatorii 19 ani intr-un scaun cu rotile, apoi, in 2005, a suferit un atac cerebral si doi ani mai tarziu a murit, cu o saptamana inainte de a implini 41 de ani. 

Ed a suferit. Ani si ani, familia mea s-a confruntat cu o trauma, in timp ce Bennett, dupa ce a iesit din inchisoare, si-a vazut mai departe de viata. Iar acum primeste o a doua sansa, cu o inima noua. Cred ca ar fi trebuit ca inima sa ajunga la cineva care sa merite asta”, a comentat Leslie Shumaker Downey.

Fratele ei era un tanar chipes. Fusese coleg in liceu cu Bennett, iar motivul furiei acestuia a fost legat de gelozie: isi vazuse sotia razand si band cu el intr-un bar. In urma atacului, Shumaker a pierdut patru litri de sange si a avut leziuni la stomac, splina si alte organe.

Bennett a fost condamnat la 10 ani de inchisoare, a executat sase ani din pedeapsa si a fost eliberat in 1994. Desi a fost condamnat si la plata unor daune considerabile, banii n-ar fi venit niciodata, sustine Leslie Shumaker Downey.
 

Peste 106.000 de americani se afla pe lista nationala de asteptare pentru un transplant de organe, iar 17 persoane mor in fiecare zi fara sa primeasca niciodata organul de care au nevoie. In fata unei astfel de realitati, pentru unele familii poate parea de neconceput ca cei condamnati pentru infractiuni violente sa beneficieze de o procedura de salvare a vietii de care atat de multi au nevoie cu disperare, scrie The Washington Post.

Insa majoritatea medicilor nu impartasesc acest punct de vedere, adauga cotidianul. Nu exista legi sau reglementari care sa interzica unei persoane cu antecedente penale sa beneficieze de un transplant sau de o procedura experimentala precum cea suportata de Bennett.

„Principiul-cheie in medicina este de a trata orice bolnav, indiferent cine este”, explica Arthur Caplan, profesor de bioetica la Universitatea din New York. „Nu ne ocupam noi de sortarea pacatosilor de sfinti. Criminalitatea este o chestiune legala”, subliniaza medicul.

De ce a fost ales David Bennett pentru acest transplant?

Eticienii care reglementeaza domeniul medical sustin ca sistemul de justitie penala impune deja pedepse cu inchisoarea, despagubiri sau alte sanctiuni celor condamnati pentru infractiuni violente. Suspendarea serviciilor medicale nu face parte din aceste sanctiuni.
 

„Aceasta diviziune intre sistemul juridic si cel medical exista dintr-un motiv intemeiat”, a declarat Scott Halpern, profesor de etica medicala la Universitatea din Pennsylvania. „Avem un sistem juridic conceput pentru a determina o reparatie justa pentru infractiuni si avem un sistem de asistenta medicala care urmareste sa ofere ingrijire fara a tine cont de caracterul personal sau de istoricul oamenilor”, subliniat el.

Oficialii Centrului Medical al Universitatii din Maryland au refuzat sa spuna daca stiau sau nu despre trecutul penal al lui Bennett, noteaza The Washington Post. Spitalul din Baltimore ofera „ingrijiri care salveaza vieti fiecarui pacient care intra pe usile sale, pe baza nevoilor sale medicale, nu a trecutului sau a imprejurarilor de viata”, a precizat institutia medicala.

„Acest pacient a venit la noi intr-o situatie disperata, iar o decizie privind eligibilitatea sa pentru transplant a fost luata exclusiv pe baza dosarului sau medical”, a aratat spitalul intr-un raspuns oferit presei.

„Aveam de ales fie moartea, fie acest transplant. Vreau sa traiesc. Stiu ca este destul de riscant, dar era ultima mea optiune”, declara David Bennett cu o zi inaintea operatiei. „Abia astept sa ma pot da jos din pat odata ce voi fi din nou bine”, a continuat barbatul, care a petrecut ultimele luni tintuit la pat si conectat la un aparat care l-a tinut in viata.

Sursa: