Increderea in guverne, cunoscuti oameni de afaceri si mass-media se prabuseste pe fondul modului in care sunt raspandite informatiile despre coronavirus si al unui sentiment larg constatat in randul cetatenilor ca sunt indusi in eroare, sunt concluziile unui sondaj realizat la nivel global, citat de Reuters.

Publicat:14.01.2021, 08:41

Barometrul Edelman Trust, care timp de doua decenii a chestionat mii de oameni cu privire la increderea lor in institutiile de baza, a constatat ca 57% dintre cetateni cred ca liderii guvernamentali, oamenii de afaceri cunoscuti si jurnalistii raspandesc stiri false sau exagerate.

In plus, sondajul a constatat o ezitare crescuta cu privire la vaccinuri in randul celor care se informeaza in special de pe retelele sociale si a subliniat polarizarea politicii din Statele Unite.

"Asaltul violent de la Capitolul SUA de saptamana trecuta si faptul ca doar o treime din oameni sunt dispusi sa se vaccineze anti-Covid arata cat de mari sunt  pericolele dezinformarii", a declarat Richard Edelman, coordonatorul Edelman Trust.

El isi bazeaza afirmatia pe faptul ca, potrivit sondajului, in medie doar 33% dintre respondentii din 27 de tari unde s-a realizat chestionarea, au declarat ca se vor vaccina cat mai curand posibil. Alti 31% au declarat ca vor face asta in decurs de un an.

Sondajul a fost realizat in perioada 19 octombrie - 18 noiembrie in randul a peste 33.000 de respondenti, cu un supliment efectuat in decembrie dupa alegerile prezidentiale din SUA.

Guvernele care sunt cel mai lovite de scaderea lipsei de incredere

Guvernele, care, intr-un sondaj anterior realizat la inceputul pandemiei, au inregistrat o crestere a nivelului de incredere din partea cetatenilor care doreau sa se acorde prioritate salvarii de vieti in locul economiei, au inregistrat pierderi accentuate ale nivelurilor de incredere pe parcursul anului.

In ansamblu, increderea in institutia guvernamentala a scazut de la un maxim istoric de 65% din mai anul trecut la 53% pana la sfarsitul anului. Pierderile au fost deosebit de accentuate in Coreea de Sud, Marea Britanie si China.

Increderea in mass-media, care era pe un trend descendent din 2019, a scazut si mai mult. Increderea in mass-media traditionale a scazut cu 8 puncte, pana la 53%, desi a inregistrat mai multa incredere decat social media, care a scazut cu cinci puncte la 35%.

Cea mai mare neincredere in media a fost constatata in Japonia, Italia si Argentina. In Statele Unite, nivelurile de incredere au diferit in functie de afilierea politica: in timp ce 63% dintre alegatorii Joe Biden au avut incredere in jurnalisti, aceasta cifra a scazut la 21% pentru alegatorii lui Donald Trump, care a denigrat mult timp mass-media acuzata de fake news.

In ciuda faptului ca oamenii de afaceri erau suspectati de catre majoritatea angajatilor de minciuni si exagerari, sondajul a aratat ca increderea in ei e mai ridicata decat in guverne sau media.

Noua din 10 respondenti au spus ca vor ca directorii executivi sa vorbeasca despre impactul pandemiei, problemele de munca si societate, in timp ce mai mult de doua treimi au afirmat ca se asteapta ca acestia sa intervina atunci cand guvernul nu rezolva problemele.

Sursa: