Parlamentari rusi au cerut miercuri legislativului sa faca apel la presedintele rus Vladimir Putin sa recunoasca cele doua regiuni controlate de rebeli din estul Ucrainei ca state independente, in contextul suspiciunilor occidentale ca Moscova planuieste sa invadeze statul vecin, relateaza Reuters.

Publicat:19.01.2022, 21:38

Comasarea a zeci de mii de militari rusi in apropierea granitelor cu Ucraina a provocat ingrijorari in randul statelor occidentale ca intre cele doua state vecine ar putea izbucni un razboi, intrucat relatiile lor s-au deteriorat permanent de la anexarea peninsulei Crimeea de catre Rusia si declansarea conflictului cu rebelii pro-rusi sustinuti de Moscova din estul tarii in 2014.

Intr-un proiect de rezolutie parlamentara, 11 alesi - printre care se afla si liderul Partidului Comunist Ghenadi Ziuganov - sustin ca Rusia trebuie sa recunoasca oficial cele doua regiuni ca independente, pentru a le proteja locuitorii de amenintari externe.

„Duma de stat rusa apeleaza la dvs, Vladimir Vladimirovici (Putin), cu o cerere de a lua in considerare recunoasterea de catre Federatia Rusa a Republicii Populare Donetk si a Republicii Populare Luhansk ca state autosuficiente, suverane si independente”, se mentioneaza in draftul de rezolutie.

Ministerul de Externe ucrainean nu a raspuns pana acum unei solicitari a Reuters de a comenta informatia, dupa cum nu au existat reactii imediate nici din partea Dumei de Stat sau a Kremlinului, informeaza Reuters, citata de Agerpres.

Rusia le permite deja rezidentilor din regiunile controlate de rebeli sa aplice pentru cetatenia rusa in baza unei proceduri simplificate. Ambele regiuni au adoptat rubla ruseasca ca moneda oficiala si scolile de aici urmeaza programa scolara rusa.

De asemenea, Putin a dispus anul trecut ca guvernul sa ridice limitele asupra exporturilor si importurilor intre Rusia si parti ale regiunilor Donetk si Luhansk. Autoritatile ruse au afirmat ca decizia a fost menita sa compenseze blocajul economic intre aceste regiuni si restul Ucrainei.

Sursa: