Parlamentarii britanici dezbat vineri Acordul Brexit negociat de prim-ministrul Boris Johnson si reprezentantii Uniunii Europene, cu cateva ore inaintea votului din Camera Comunelor.

Publicat:20.12.2019, 16:25

Deputatii britanici incep vineri - dupa trei amanari ale Brexitului si trei ani si jumatate de criza politica - adoptarea acordului iesirii Regatului Unit din UE incheiat de Boris Johnson, care deschide calea unui divort la sfarsitul lunii ianuarie.

Textul urmeaza sa fie adoptat in a doua lectura vineri dupa-amiaza, la Westminster, inaintea unor dezbateri mai detaliate si unei adoptari finale dupa sarbatori, potrivit News.ro.

Ulterior, Parlamentul European (PE) va trebui sa-l ratifice pentru ca Regatul Unit sa iasa din UE la 31 ianuarie, dupa 47 de ani de viata comuna.

Acordul pentru Brexit prevede, printre altele, faptul ca perioada de tranzitie- in care Marea Britanie nu mai e in UE, dar inca respecta mare parte dintre regulile Blocului comunitar- sa nu fie extinsa mai tarziu de anul 2020, relateaza BBC.

Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist, a anuntat ca formatiunea sa va respinge acordul in votul de vineri, mentionand ca exista „un mod mai bun si corect” de a parasi Uniunea Europeana.

Rezultatul votului din Camera Comunelor este asteptat in jurul orei locale 15:00 (17:00, ora Romaniei).

Boris Johnson: E ziua realizarii „promisiunii facute poporului britanic”

Pentru Boris Johnson este ziua realizarii „promisiunii facute proporului britanic”, ca votul cu privire la Brexit sa fie „impachetat de Craciun”, potrivit unei declaratii transmise de biroul sau.

El prezinta textul la tribuna Camerei Comunelor vineri, dupa ce si-a sarbatorit joi seara victoria la Downing Street printr-un karaoke in fostul birou al lui Margaret Thatcher, potrivit site-ului Politico.

„Este o zi istorica”, a declarat la BBC ministrul Brexirtului Steve Barclay, „o oportunitate, dupa trei ani de tergiversari, intarzieri, diseniuni”„sa mergem inainte” si „sa unim tara”.

Seful Guvernului conservator, aflat la putere din iulie, a facut din Brexit prioritatea numarul unu a programului sau, detaliat de regina Elisabeta a II-a joi, in cadrul tradtionalului discurs organizat cu ocazia deschiderii unei noi sesiuni parlamentare.

Data oficiala a Brexitului lanseaza o perioada de negocieri in ritm alert, in vederea incheierii unui acord de liber-schimb.

La 31 ianuarie incepe o perioada de tranzitie, pana la sfarsitul lui 2020, menita sa permita Londrei si Bruxellesului sa se desparta ordonat.

Britanicii vor continua sa aplice reglementarile europene si sa beneficieze de ele - fara sa faca parte din institutiile europene si fara sa aiba vreun cuvant de spus in decizii.

Temeri cu privire la scenariul unui Brexit fara acord 

Aceasta perioada poate fi prelungita o singura data cu un an sau doi, iar orice solicitare trebuie formulata pana la 1 iulie.

Boris Johnson vrea sa inchida din oficiu usa acestei posibilitati si sa introduca in legea supusa aprobarii Parlamentului vineri o dispozitie care sa interzica orice amanare.

Aceasta pozitionare a relansat temeri cu privire la un „no deal”, cu consecinte de temut pentru economie la sfarsitul lui 2020.

UE a subliniat ca va face tot posibilul pentru a incheia un acord, avertizand insa ca un „no deal” va avea „un impact mai mare asupra regatului Unit” decat asupra europenilor.

Ce prevede acordul negociat de Boris Johnson

Proiectul de lege prevede de asemenea sa i se dea justitiei britanice puterea de a reveni asupra deciziilor Curtii Europene de Justitie (CEJ).

Dupa ce si-a incheiat noul acord al Brexitului care prevede o noua solutie in vederea evitarii unei reimpuneri a unei frontiere fizice intre provincia britanica Iranda de Nord si Republica Irlanda si evitarii unei puneri in pericol a Acordului de Pace din Vinerea Mare, Boris Johnson nu a reusit sa obtina ratificarea in Parlament.

El si-a pierdut majoritatea in Legislativ, in urma unor dezertari si expulzarii unor deputati, care au sporit criza politica provocata de referendumul din iunie 2016, cand aproape 52% dintre britanici care s-au prezentat la vot au ales Brexitul.

Pentru a pune capat blocajului, el a reusit, dupa mai multe esecuri, sa obtina consensul necesar organizarii unor alegeri legislative anticipate. In aceste alegeri ale Brexitului, el a reusit sa smulga opozitiei laburiste fiefuri muncitoresti si un electorat popular.

In 2017, predecesoarea sa Theresa May, care a convocat alegeri legislative anticipate pentru a-si consolida majoritatea absoluta in Parlament, a pierdut atat de mult teren incat a fost nevoita sa se alieze cu ultraconservatorii din partidul unionist nord-irlandez DUP, care au blocat Brexitul.

Sursa: News.ro

Sursa: