Parlamentul European condamna cu fermitate, intr-o rezolutie adoptata joi, „deturnarea zborului Ryanair”, considerand-o act de „terorism de stat”.

Publicat:11.06.2021, 11:36

De asemenea, Parlamentul European solicita eliberarea imediata si neconditionata a lui Raman Protasevici si a Sofiei Sapega, precum si a tuturor celorlalti prizonieri politici din Belarus, conform News.ro.

Rezolutia a fost adoptata joi cu 626 voturi ”pentru”, 16 ”impotriva” si 36 abtineri.

De asemenea, indeamna Consiliul sa sanctioneze cat mai curand posibil persoanele si entitatile din Belarus implicate in devierea fortata si rapirea celor doi.

Conform documentului, statele membre ale UE trebuie sa actioneze de urgenta cu un nou pachet de sanctiuni impotriva celor care au participat sau au fost complici la fraudele electorale de anul trecut si la incalcarile ulterioare ale drepturilor omului in Belarus, afirma textul. Procurorii, judecatorii si cei ce lucreaza in structurile de aplicare a legii care au un rol in represiune ar trebui sa se afle pe lista de sanctiuni, precum si agentii care lucreaza pentru regim in domeniul dezinformarii, mass-mediei si propagandei, cum ar fi Marat Markov, cel care l-a intervievat pe Raman Pratasevich pe canalul de stat ONT pe 2 iunie.

In plus, eurodeputatii solicita masuri economice si sectoriale rapide care sa vizeze principalele industrii din Belarus, in special sectorul titeiului si al produselor petroliere, al potasei, al otelului si al prelucrarii lemnului. Sprijinul financiar acordat regimului trebuie strict refuzat, precum si orice noi linii de credit pentru bancile tarii, iar investitiile in infrastructura sau in intreprinderi economice trebuie oprite. Institutiile financiare europene trebuie impiedicate sa achizitioneze obligatiuni sau orice alt instrument financiar emis de guvernul belarus si de institutiile publice afiliate.

Rezolutia solicita, de asemenea, ca Belarusul sa fie suspendat din organismele sportive internationale si de la evenimentele internationale, inclusiv de la campionatele europene si mondiale, precum si de la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Eurodeputatii indeamna, de asemenea, Uniunea Asociatiilor Europene de Fotbal (UEFA) sa retraga drepturile de difuzare a viitorului turneu de fotbal EURO 2020 televiziunii de stat belaruse TVR si sa le aloce gratuit televiziunii independente Belsat.

Sursa: