Parlamentul turc a ratificat joi seara in unanimitate aderarea Finlandei la NATO, care era blocata din luna mai, la cateva zile dupa ce luni deputatii ungari isi dadusera acceptul, potrivit AFP, scrie hotnews.ro.

Publicat:31.03.2023, 00:25

Cererea finlandeza, aprobata acum de toate cele 30 de state membre NATO, a fost ratificata cu votul a 276 de deputati, potrivit procesului de vot transmis in direct la televiziune, dar cererea Suediei, depusa simultan, ramane blocata de Ankara.

Suedia, blocata si de Ungaria 

Suedia si vecina sa Finlanda au cerut anul trecut sa se alature aliantei militare NATO, dupa invazia Rusiei in Ucraina. Insa procesul a fost blocat de Ungaria si Turcia. Dupa luni de zile de tergiversari din partea partidului de guvernamant Fidesz al lui Orban, parlamentul Ungariei a aprobat luni un proiect de lege pentru a permite Finlandei sa adere la NATO, dar proiectul privind Suedia este inca blocat.

„In cazul Suediei, exista o sumedenie de nemultumiri care trebuie rezolvate inainte ca aderarea acestei tari sa fie ratificata", a scris Kovacs pe blogul sau.

Oficialii suedezi „au tinut in mod repetat sa loveasca Ungaria prin mijloace diplomatice, folosindu-si influenta politica pentru a afecta interesele ungare", a spus el, referindu-se la criticile suedeze privind erodarea statului de drept de catre guvernul Orban in ultimii 13 ani.

El a spus ca Stockholm a avut o „atitudine ostila" fata de Budapesta de ani de zile.

„Daca se iau la socoteala si supararile si nemultumirile Ankarei la aceasta combinatie nu lasa prea mult spatiu de manevra, cel putin nu pana cand suedezii vor incepe sa isi schimbe tonul si sa ajute la vindecarea acestor rani persistente", a afirmat Kovacs.