Pentru a treia noapte la rand, francezii au protestat fata de reforma pensiilor dupa ce guvernul a crescut varsta de pensionare de la 62 la 64 de ani fara sa supuna legea unui vot in Parlament. In marile orase au avut loc noi ciocniri violente intre manifestanti si fortele de ordine. Protestatarii au incendiat pubele si au distrus statii de autobuz. Pentru a-i dispersa, politia a intervenit cu gaze lacrimogene si tunuri cu apa. Peste 80 de persoane au fost arestate. 

Publicat:19.03.2023, 14:51

Potrivit politiei, la Paris au manifestat peste 4.000 de persoane, iar fortele de ordine au fost nevoite sa intervina cu gaze lacrimogene si tunuri de apa, dupa ce protestatarii au incendiat tomberoane si au instalat baricade.

Si in orasul Nantes s-au inregistrat incidente care au dus la interventia fortelor de ordine. Acolo manifestantii au provocat incendii pe strazi si au aruncat cu fumigene. 

Scene asemanatoare au avut loc si in alte orase din Franta precum Lyon si Bordeaux. Manifestantii au blocat principalele drumuri, iar pentru ca circulatia sa poata fi reluata a fost nevoie de interventia politiei pentru a elibera traseul. 

Potrivit autoritatilor franceze, 81 de persoane au fost retinute in urma manifestatiilor de noaptea trecuta. Reforma pensiilor a presedintelui Emmanuel Macron ridica varsta de pensionare cu doi ani, ceea ce potrivit gurvernului este esential pentru a se asigura ca sistemul nu se prabuseste.