Peste 800.000 de sirieni, majoritatea femei si copii, si-au parasit locuintele in timpul campaniei militare siriene sustinuta de Rusia din nordul tarii, incepand cu 1 decembrie, a declarat joi un purtator de cuvant al ONU, citat de Reuters.

Publicat:14.02.2020, 13:25

Exodul este asteptat sa continue cu mii de oameni, comunitati intregi fugind in cautarea sigurantei spre granita cu Turcia, a declarat David Swanson.

”In mod tragic, numarul persoanelor dizlocate, marea majoritate femei si copii, a depasit 800.000”, a spus Swanson.

Avioanele rusesti si artileria siriana au atacat orasele si satele, intr-un nou atac sustinut de militii pro-iraniene, pentru a elimina opozitia.

”Locuitorii fug cu miile in camioane deschise sau pe jos; deseori noaptea, pentru a nu fi detectati, in pofida temperaturilor foarte scazute”, a spus Swanson, purtatorul de cuvant regional al ONU pentru Siria.

Oficialii ONU spun ca regiunea este in pragul unei catastrofe umanitare. Cei care fug din Idlib si provincia Alep se alatura altor aproape 400.000 de oameni care au fugit anterior in taberele din apropierea granitei turce. Oamenii sunt nevoiti sa suporte gerul, inghesuiti in corturi reci, pentru ca nu au bani sa-si asigure o locuinta. Conform BBC, mai multi copii au murit din cauza temperaturilor scazute.

Ofensiva recenta a adus campania militara mai aproape de nordul provinciei Idlib, intens populat, de-a lungul granitei, unde aproape 3 milioane de oameni sunt captivi, potrivit Natiunilor Unite.

Familiile care fug de atacurile ariene si trupele care avanseaza in Idlib dorm pe strazi si in plantatii de maslini si ard gunoaie pentru a se feri de frigul iernii, potrivit lucratorilor umanitari.

Sursa: