Politia din Suedia a desfasurat patrule si elicoptere la centrala nucleara Forsmark pentru a vana o drona de dimensiuni mari ce a fost vazuta zburand vineri deasupra locului, insa nu au reusit sa o captureze, transmite Reuters.

Publicat:15.01.2022, 15:32

Incidentul a venit la o zi dupa ce armata suedeza a inceput sa patruleze principalul oras de pe insula Gotland, aflata in Marea Baltica, in contextul tensiunilor dintre NATO si Rusia si a navelor de debarcare rusesti care s-au aflat recent in zona.

Forsmark, care este cel mai mare producator de electricitate din Suedia, se afla pe coasta Baltica la aproximativ 150 de kilometri nord de capitala Stockholm.

Politia a vazut drona, initial descoperita de un agent de securitate, manevrata in jurul centralei inainte de a disparea catre insula Graso.

„Politia continua in incercarea de a localiza drona, inclusiv cu propriile drone, insa nu a avut succes”, au transmis fortele de politie. Acestea au adaugat ca nu sunt semne ca drona ar fi lasat ceva in zona sau ca ar fi aterizat.

Raportul politiei mai citeaza relatari neconfirmate privind alte posibile drone vazute la centrala nucleara Ringhals de pe coasta de vest a Suediei.

Suedia a desfasurat vineri vehicule blindate si zeci de militari inarmati pe strazile din Visby, un oras-port de pe insula Gotland din Marea Baltica, o manevra mai putin obisnuita, initiata ca raspuns la cresterea activitatii Rusiei in regiune.

Aceasta desfasurare de forte are loc dupa ce trei nave de debarcare rusesti au navigat in Marea Baltica prin stramtoarea Marea Centura a Danemarcei in aceasta saptamana, pe fondul tensiunilor crescute dintre Rusia si statele membre NATO.

Sursa: