Procuratura poloneza a anuntat luni ca a deschis o ancheta cu privire la un incident la granita polono-ucraineana in care fermierii polonezi care blocau punctele de trecere au aruncat pe drumuri cereale din Ucraina destinate Uniunii Europene, relateaza hotnews.ro.

Publicat:12.02.2024, 17:33

„S-a deschis ancheta. Suntem in proces de strangere a documentelor, audiem martori si pastram imagini care probabil vor constitui elemente esentiale de proba", a declarat la AFP purtatorul de cuvant al parchetului din Lublin, Agnieszka Kepka.

Fermierii polonezi au blocat vineri drumuri din intreaga tara si de la punctele de trecere a frontierei cu Ucraina, dand startul unei greve generale de o luna pentru a protesta impotriva politicilor UE si a lipsei de actiune a guvernului in vederea protejarii mijloacelor lor de trai.

Presa poloneza a spus ca erau peste 250 de blocaje in intreaga tara. Imaginile aparute online au aratat convoaie de tractoare care blocheaza drumurile si bannere precum „Fara noi, veti fi flamanzi, goi si treji".

In acest context, luni, viceministrul polonez al agriculturii a anuntat ca Polonia va incepe sa verifice calitatea cerealelor ucrainene din toate transporturile care tranziteaza tara.

Reprezentanti ai guvernului condus de Donald Tusk au dat asigurari ca inteleg provocarile cu care se confrunta fermierii si ca masurile de ajutorare a Ucrainei nu sunt luate in detrimentul agricultorilor locali.

„Voi cere astazi ca toate transporturile de cereale care sunt exportate [de Ucraina] si au un embargo impus asupra lor sa fie examinate in Polonia”, a declarat Kolodziejczak pentru agentia de stat PAP.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.