Comisia Europeana a calificat vineri drept un pas pozitiv in directia corecta desfiintarea controversatei camere disciplinare a Curtii Supreme din Polonia, transmite dpa.

Publicat:28.05.2022, 14:59

Camera inferioara a parlamentului polonez, Sejm, a votat joi dizolvarea acestei camerei disciplinare care poate pedepsi si demite orice judecator sau procuror si se afla in centrul disputei dintre Varsovia si Bruxelles cu privire la respectarea unor standarde democratice fundamentale. Camera disciplinara va fi inlocuita de un nou organism.

Comisia Europeana nu a transferat Poloniei miliarde de euro ca ajutor economic in contextul gestionarii consecintelor pandemiei, solicitand respectarea deciziilor unor inalti judecatori ai UE care impun schimbari pentru a restabili independenta sistemului judiciar polonez.

Un purtator de cuvant al Comisiei a declarat vineri ca vor fi importante domeniul de aplicare si continutul proiectului de lege adoptat in cele din urma de Varsovia. Acestea trebuie sa respecte legislatia UE si sa raspunda preocuparilor Curtii de Justitie a UE.

Proiectul de lege introdus de presedintele polonez Andrzej Duda urmeaza acum sa fie aprobat de catre Senat, conform Agerpres.

Importanti politicieni polonezi si-au exprimat increderea ca, odata cu acest vot parlamentar, sunt indeplinite conditiile impuse de Bruxelles.

Planul de redresare polonez, in valoare totala de aproximativ 35 de miliarde de euro, a fost blocat de Bruxelles din cauza conflictelor privind situatia justitiei si, in special, a existentei acestei camere disciplinare a Curtii Supreme, organism acuzat de UE ca submineaza independenta judecatorilor. Pe 23 mai, aceasta camera disciplinara a ridicat suspendarea unuia din cei sase judecatori urmariti penal pentru criticile aduse reformelor justitiei introduse de guvernul nationalist la putere. Ridicarea suspendarii este una din cele trei conditii puse de UE pentru acordarea de fonduri, celelalte doua fiind reforma sistemului disciplinar si desfiintarea camerei de disciplina, nerecunoscuta de instantele europene.

Prim-ministrul Mateusz Morawiecki a anuntat joi ca presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va efectua pe 2 iunie o vizita la Varsovia.

Sursa: