Polul Sud s-a incalzit de peste trei ori peste media globala in ultimii 30 de ani, potrivit unui studiu publicat luni in revista britanica „Nature Climate Change”, scrie CNN.

Publicat:30.06.2020, 10:58

Acest lucru ar putea avea implicatii uriase cu privire la topirea ghetarilor, viata marina din regiune si cresterea nivelului marii la nivel mondial.

Studiul pune intr-o lumina noua teoriile asupra celei mai indepartate regiuni de pe Pamant. Oamenii de stiinta stiu de ani buni ca regiunile exterioare ale Antarcticii se incalzesc, dar au crezut ca Polul Sud este izolat de cresterea temperaturilor la nivel global.

„Acest lucru demonstreaza ca incalzirea este globala si se indreapta spre aceste locuri indepartate”, a declarat Kyle Clem, cercetator la Universitatea din Wellington si autorul principal al studiului.

Clem si echipa sa au analizat datele statiilor meteo la Polul Sud, precum si modelele climatice pentru a examina incalzirea in interiorul Antarcticii. Ei au descoperit ca intre 1989 si 2018, Polul Sud s-a incalzit cu aproximativ 1,8 grade Celsius in ultimii 30 de ani, la o rata de +0,6 ° C pe deceniu - de trei ori mai mare decat media globala.

Oamenii de stiinta au spus ca principala cauza a incalzirii a fost cresterea temperaturilor la suprafata marii la mii de mile distanta in zona tropicelor. In ultimii 30 de ani, incalzirea in vestul Oceanului Pacific tropical - o regiune din apropierea ecuatorului de la nordul Australiei si Papua Noua Guinee - a insemnat ca a avut loc o crestere a aerului cald la Polul Sud.

In ultimii ani au fost inregistrate temperaturi mai ridicate in parti ale Antarcticii, iar incalzirea are consecinte globale grave, in special pentru milioanele de oameni care traiesc pe coastele vulnerabile la cresterea nivelului marii.

Suprafata de gheata a Antarcticii contine suficienta apa pentru a ridica nivelul global al marii cu aproape 200 de metri, potrivit Organizatiei Meteorologice Mondiale.

In martie, a fost inregistrat primul val de caldura la o baza de cercetare din Antarctica de Est. In februarie a fost inregistrata cea mai calda temperatura inregistrata vreodata in Antarctica - 18,3 grade Celsius, la statia de cercetare Esperanza din Argentina.

Sursa: