Cea mai ciudata extragere loto din Mexic a avut loc ieri. 100 de oameni – sau spitale – care au cumparat biletele norocoase vor castiga cate un milion de dolari. Dar planul inital a fost altul: premiul trebuia sa fie avionul prezidential de care seful statului a incercat in zadar sa scape, relateaza CNN.

Publicat:16.09.2020, 22:22

Povestea a inceput in 2012, cand presedintele de atunci al Mexicului, Felipe Calderon, a decis ca are nevoie de un avion prezidential nou, asa ca a initiat achizitia unui Boeing 787 Dreamliner.

Dar, pana la sosirea avionului, Calderon parasise functia. L-a folosit in schimb succesorul sau, Enrique Pena Nieto. Modernizat pentru a transporta doar 80 de pasageri, avionul are scaune largi din piele, o sala de conferinte si un apartament prezidential.

Avionul luxos a devenit tinta favorita pentru atacuri a rivalului sau la prezidentiale, Andres Manuel Lopez Obrador, care a si castigat alegerile din din 2018.

 

„Nici macar Obama nu are un avion ca acesta", a spus Lopez Obrador, spunand ca aeronava este un simbol al exceselor guvernamentale si al coruptiei, intr-o tara care se lupta cu saracia. El a promis ca va vinde avionul si va inapoia banii oamenilor.

Dupa ce a devenit presedinte, Lopez Obrador s-a tinut de cuvant. Zboara doar cu avioane comerciale si a incercat sa vanda aeronava prezidentiala. Doar ca nu a avut niciun cumparator. Motivul: avionul costa deja 200 de milioane de dolari, la mana a doua, si ar fi necesitat inca niste milioane investite pentru a fi reechipat pentru zboruri comerciale.

Asa ca presedintele a venit cu o solutie inedita: il va scoate la loterie si orice mexican va avea posibilitatea sa devina proprietarul unui avion de lux.

Dar au aparut numeroase intrebari: unde va fi parcat? Cine il va pilota? Cine va acoperi costurile pentru mentenanta? Unde va putea zbura?

Iar oamenii au luat povestea in gluma. Hashtagul #SiMeGanoElAvion (daca voi castiga avionul) a devenit viral, iar oamenii s-au intrecut in glume pe acest subiect.

Asa ca presedintele a renuntat la ideea de a-l oferi ca premiu. Loteria a mers mai departe, dar cu premii in bani. Trebuia sa se desfasoare in mai, dar a fost amanata pentru ca se vandusera prea putine bilete, in conditiile in care acestea costau 500 de pesos, echivalentul a 25 de dolari – un pret mare pentru mexicanul de rand.

Premiul urma sa se imparta intre 100 de castigatori, fiecare urmand sa primeasca 20 de milioane de pesos, echivalentul a 1 milion de dolari.

Dupa izbucnirea pandemiei de coronavirus, lucrurile s-au schimbat din nou: autoritatile au decis ca banii obtinuti din vanzarea biletelor care vor ramane dupa plata castigatorilor vor merge la spitalele greu incercate de numarul mare de cazuri de COVID-19.

Pana la urma, din bilete s-au strans doar 105 milioane de dolari, astfel ca ar ramane doar 5 milioane pentru spitale. Daca ar fi impartiti egal celor 950 de spitale din tara, ajutorul ar fi putin peste 5.000 de dolari pentru fiecare.

Ca sa ajute mai mult unitatile sanitare, si acestea au primit bilete la loterie. Iar banii castigatorilor care nu vin sa-si ridice premiul tot la sistenul sanitar vor ajunge.

Cei 100 de castigatori ai loteriei de marti vor fi anuntati in zilele urmatoare.

Sursa: Digi24.ro