Premieră medicală în Statele Unite. Primul bărbat care a primit un transplant de rinichi de la un porc a fost externat din spital. Este vorba de un pacient în vârstă de 62 de ani căruia i-a fost transplantat un rinichi modificat genetic. Succesul operației este numit un punct de cotitură important în căutarea unor organe mai ușor accesibile pentru pacienți.

Publicat:04.04.2024, 18:46

Richard Slayman a fost operat în urmă cu două săptămâni la Massachusetts. Acesta s-a luptat cu o boală de rinichi în stadiu terminal și a avut nevoie de un transplant. Medicii au reușit cu succes transplantul unui rinichi de porc modificat genetic. Intervenția chirugicală a durat aproape patru ore.

Windgred WILLIAMS, MEDIC CHIRURG:  „Am văzut acest lucru nu doar ca pe o modalitate de a-și ameliora viața proprie, ci și ca pe o modalitate de a oferi speranță pentru miile de oameni care au nevoie de un transplant pentru a supraviețui.”

Primul organ transplantat de la porc la om a fost inima. Însă și primul și al doilea pacient au murit la scurt timp. Medicii nu exclud ca organismul lui Richard ar putea să respingă în continuare rinichiul de porc. Însă, dacă acest lucru nu se va întâmpla, ar putea ajuta la rezolvarea problemei deficitului acut de organe donatoare. Anterior, rinichii de porc fuseseră transplantați la pacienți în moarte cerebrală, dar Rick Slayman a fost primul care a fost deliberat de acord cu o astfel de operație. În Statele Unite, peste 100 de mii de oameni așteaptă la coadă pentru un rinichi de la un donator uman.