Premierul polonez Mateusz Morawiecki si-a exprimat speranta ca viitorul guvern al Germaniei isi va schimba pozitia asupra gazoductului contestat Nord Stream 2 si a acuzat Moscova ca foloseste acest gazoduct ca arma impotriva Ucrainei si a Republicii Moldova, informeaza dpa.

Publicat:28.11.2021, 13:01

"M-as astepta ca noul guvern german sa faca tot posibilul pentru a nu permite ca Nord Stream 2 sa fie un instrument in arsenalul presedintelui (rus Vladimir) Putin", a declarat Morawiecki intr-un interviu pentru agentia de presa germana publicat duminica.

Acest gazoduct a devenit "un instrument pentru a santaja Ucraina si Republica Moldova", a adaugat premierul polonez. "El este de asemenea un instrument de manipulare a preturilor la energie".

Gazoductul cu o lungime de 1230 de kilometri ce trece prin Marea Baltica este menit sa transporte gaz din Rusia spre Germania, ocolind Ucraina. Constructia lui s-a incheiat, insa vanele gazoductului raman inchise in asteptarea avizelor de functionare.

Saptamana trecuta, Agentia Federala a Retelelor din Germania (Bundesnetzagentur, BNetzA) a anuntat suspendarea procedurii de avizare a Nord Stream 2, invocand prevederea UE conform careia operatorul gazoductului trebuie sa fie independent de producatorul de gaz.

Operatorul, Nord Stream 2 AG, este o subsidiara a gigantului energetic rus Gazprom.

O noua coalitie formata din Partidul Social-Democrat (SPD), Verzi si Democratii Liberi (FDP) urmeaza sa preia guvernarea in Germania la inceputul lui decembrie.

Acordul lor de guvernare, dezvaluit miercuri, nu mentioneaza direct Nord Stream 2, insa stipuleaza ca "legislatia europeana in materie de energie se aplica si proiectelor de politica energetica ale Germaniei".

Formularea este importanta in special pentru Verzi, potrivit negociatorilor, in conditiile in care ei s-au opus proiectului. FDP este de asemenea sceptic, insa SPD este mai deschis acestui proiect de gazoduct.

Sursa: