Presedintele finlandez, Sauli Niinisto, l-a sunat pe presedintele rus, Vladimir Putin, si l-a informat despre planurile tarii sale de a adera la NATO, a transmis, sambata, agentia de presa Interfax, citata de Bloomberg, scrie Reuters.

Publicat:14.05.2022, 18:02

In acelasi timp, RIA Novosti transmite ca Putin i-a spus lui Niinisto ca abandonarea neutralitatii ar fi o „greseala”.

Liderul rus i-ar fi spus, de asemenea, lui Niinisto ca nu exista amenintari la adresa securitatii Finlandei si ca o schimbare in politica externa a Finlandei ar fi negativa pentru relatiile bilaterale, conform Sky News.

In aceasta saptamana, Rusia a declarat ca intrarea Finlandei in NATO reprezinta o amenintare la care va raspunde, dar nu a specificat cum. Dmitri Peskov a declarat ca aderarea Finlandei la NATO este ”cu siguranta” o amenintare pentru Rusia. Purtatorul de cuvant al Kremlinului a adaugat ca Finlanda a sustiut si s-a alaturat masurilor neprietenoase luate de Uniunea Europeana fata de Rusia, decizie pe care a catalogat-o drept una “plina de regret” si un motiv pentru un raspuns similar din partea Moscovei.

Trebuie mentionat ca nici Turcia nu considera aceasta aderare o idee buna. Aderarea Finlandei si Suediei la NATO ar fi o ”greseala”, la fel ca cea a aderarii Greciei la Tratatul Atlanticului de Nord, a trasmis presedintele turc, Recep Tayyip Erdogan.

”Noi n-avem un aviz pozitiv. (…) Urmarim in prezent evolutiile privind Suedia si Finlanda, insa nu avem un aviz pozitiv, pentru ca ei au facut o greseala, la NATO, in privinta Greciei, inainte, impotriva Turciei”, a declarat Erdogan vineri, conform AFP.

Pe de alta parte, decizia Finlandei este sustinuta de numeroase tari, intre care Franta, Germania, Polonia, Cehia si Romania.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.

Sursa: