Seful gruparii Wagner a inceput sa-si retraga mercenarii din Bahmut si anunta ca preda orasul in ruina armatei ruse, scrie stirileprotv.ro.

Publicat:25.05.2023, 19:48

In tot acest timp, presedintele Kazahstanului si-a permis o aroganta. El i-a criticat in fata pe Putin si Lukasenko, dupa ce au oficializat acordul prin care Rusia va muta arme nucleare tactice pe teritoriul Belarusului.

Ucraina afirma ca a doborat 36 de drone de fabricatie iraniana - toate cele trimise intr-un nou atac "masiv", azi-noapte, asupra Kievului.

Intre timp, Evgheni Prigojin, seful mercenarilor Wagner, a anuntat ... retragerea trupelor sale din Bahmut. Dupa ce a revendicat cucerirea orasului din est - distrus dupa luni de bombardamente si lupte crancene, Prigojin sustine ca preda trofeul armatei regulate ruse.

Prigojin: ”Retragem unitatile din Bahmut, astazi. Pana pe 1 iunie, efectivele principale vor fi mutate in tabere de refacere din spatele frontului. Predam pozitiile (militare), munitia, totul, inclusiv ratia alimentara, militarilor (armata regulata a Rusiei).

Aflat pe val, Evgheni Prigojin incerca "sa obtina un nivel de influenta absurd de mare asupra efortului militar rusesc din Ucraina", remarca analistii de la Institutul pentru Studiul Razboiului

Prigojin a sugerat ca a cerut sa aiba sub comanda sa 200.000 de soldati in Ucraina si a sustinut ca, daca ar avea o astfel de forta, atunci mercenarii Wagner ar putea avansa zeci sau sute de kilometri in diferite directii pe front.

Tot el este cel care spune ca nu a primit o asemenea forta din cauza temerilor i-ar permite sa faca ce vrea si, teoretic, "sa vina la Moscova pe tancuri".

La randul lor jurnalistii rusi, care au mers sa vada la fata locului urmele incursiunii voluntarilor rusi pro-Kiev, in mai multe localitati din regiunea Belgorod, au fost surprinsi de un bombardament in satul Kozinka, de la granita.
Rusii sustin ca i-au eliminat pe toti ... "teroristii" care, la inceputul saptamanii, au reusit incursiunea pe teritoriul rus, in cateva sate din apropierea granitei cu Ucraina, din regiunea Belgorod.

Dar pe retelele sociale au aparut imagini cu... intoarcerea in Ucraina a grupurilor de voluntari rusi, ostili regimului Putin. Comandantii Corpului de Voluntari Rusi si ai Legiunii Rusia Libera chiar au sustinut o conferinta de presa in fata a zeci de jurnalisti occidentali. Si au promis ca vor urma si alte incursiuni.

Denis Nikitin, comandantul Corpului de Voluntari Rusi: ”Am patruns pe teritoriul Rusiei. Pentru o perioada de timp, o suprafata de 42 kilometri patrati a fost sub controlul nostru. Pana nu au adus destule tancuri, nici macar nu au putut sa ne opuna rezistenta. De fapt, noi nu avem suficiente resurse si putere pentru a captura acest teritoriu si pentru a-l controla. Insa, acest raid, a fost inca o modalitate de a ne testa capacitatile. Desigur, urmarim atat obiective militare, cat si politice in cadrul acestei operatiuni si le vom atinge. Exista "trofee", exista echipament inamic distrus”.

Partizanii sustin ca echipamentele si blindatele folosite ar fi fost cumparate de pe piata neagra sau chiar recuperate de la rusi.

Pe de alta parte, Rusia si Belarus au incheiat acordul pentru a oficializa desfasurarea de rachete nucleare tactice rusesti pe teritoriul Belarus. "Din cauza tensiunilor in crestere cu Occidentul si a amenintarilor de la granitele de vest ale tarilor noastre" - a fost justificarea ministrului rus al apararii Serghei Soigu.

Dar, intr-un mod neasteptat de dur, presedintele Kazahstanului i-a criticat pe Vladimir Putin si Alexandr Lukasenko, de fata cu acestia, la summitul Uniunii Euroasiatice.

Presedintele Kazahstanului, Kassim-Jomart Tokaev: ”Ma scuzati, dar ei isi impart si armele nucleare acum... Trebuie sa tinem cont de aceasta realitate. Cum putem sa lucram in aceasta atmosfera? Cred ca trebuie sa discutam si aceasta chestiune in timpul forumului nostru economic”.