Vladimir Putin se pare ca intra in dizgratia aliatilor sai de alta data. Presedintele Kazahstanului l-a criticat pe liderul de la Kremlin la summitul Uniunii Economice Euroasiatice care se desfasoara la Moscova. El a calificat apropierea dintre Rusia si Belarus drept o problema grava, facand afirmatiile de fata cu Putin si Lukasenko.

Publicat:25.05.2023, 22:55

Kassim TOKAIEV, PRESEDINTELE KAZAHSTANULUI:„S-a creat un precedent unic in istoria politica mondiala, sau un fenomen, dupa cum doriti, crearea unui stat dupa formula „doua tari - un stat”.Cu un singur guvern de uniune, cu un singur parlament, imi cer scuze, si chiar si armele nucleare sunt una pentru doua acum.” 

Tokaev a facut aceasta afirmatie de fata cu presedintele Putin care imediat s-a aplecat spre liderul din Belarus, Aleksandr Lukasenko, care statea langa el, i-a spus ceva, apoi si-au strans mana.  

In discursul sau, liderul kazah a trasat limitele unei posibile integrari politice cu Rusia in cadrul Uniunii Economice Euroasiatice. 

„Pentru noi, integrarea in cadrul Uniunii Economice Euroasiatice este in primul rand de natura economica, asa cum se mentioneaza in acordul din 2015. Orice alte domenii care sunt mentionate in strategie, desigur, au dreptul de a exista, dar ele trebuie sa fie analizate prin prisma economiei.”

Discursul lui Tokaev este, de asemenea, probabil, o continuare a eforturilor Kazahstanului de a se distanta de Rusia dupa izbucnirea razboiului din Ucraina, cred analistii, dupa ce Astana a intensificat relatiile cu China. 

Totodata, acum cateva zile prim-ministrul armean Nikol Pashinian a declarat ca tara sa ar putea parasi Organizatia Tratatului de Securitate Colectiva, condusa tot de Rusia si din care fac parte Armenia, Belarus, Kazahstan, Kargazstan, Tadjikistan si Rusia si care a fost asemanata cu o versiune mai mica a NATO.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.